Gemeente Ameland


Jaarplan 2009 Plattelânsprojekten

Sinds 2001 is de provincie Fryslân voor de `Plattelânsprojekten' ingedeeld in zes gebieden. Ameland valt onder het Gebiedsplatform Waddeneilanden. Dit platform bestaat uit bestuurders van de provincie, de eilandgemeenten en uit vertegenwoordigers van boeren, ondernemers, jongeren, natuurliefhebbers en andere groepen uit het waddengebied.

Speerpunten

Jaarlijks benoemt het gebiedsplatform een aantal speerpunten, waarmee ze in dat jaar actief aan de slag gaan. Voor het jaar 2009 zijn dat de volgende onderwerpen:

sB versterken werkgelegenheid;

sB leefbaarheid en voorzieningen op de eilanden;

sB duurzaamheid;

sB maritiem erfgoed;

sB gezondheidstoerisme.

Het thema gezondheidstoerisme is nieuw in deze lijst. Er is nadrukkelijk gekozen voor deze benaming om zo het verschil met "zorgtoerisme" duidelijk te maken. Het doel is om dit jaar te starten met initiatieven op het gebied binnen dit thema.

Goed idee? Mogelijk subsidie

Nieuw is ook dat het in bijzondere gevallen mogelijk is voor ondernemers om voor subsidie in aanmerking te komen. Ondernemers die van plan zijn een nieuwe activiteit op het eiland te ontwikkelen die past binnen één van de speerpunten, komen hiervoor in aanmerking.

Het gebiedsplatform doet een oproep aan mensen en organisaties van de eilanden om met goede ideeën en initiatieven te komen die bijdragen aan de ontwikkeling van het platteland. Jaarlijks is voor ons gebied een bedrag van ongeveer EUR 2 miljoen beschikbaar. Wij gaan graag met u in gesprek over ideeën die mogelijk kunnen leiden tot een project. Aarzel niet en neem contact op met het projectbureau om uw idee te bespreken.

Meer informatie

U kunt het jaarplan inzien op het gemeentehuis of downloaden van de website www.plattelansprojekten.nl. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Luc van Tiggelen via telefoonnummer (0519) 555 521. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met het projectbureau: Raadhuisplein 1, 8801 KX in Franeker, telefoonnummer (0517) 380 730 en e-mailadres eilanden@fryslan.nl.