Partij voor de Vrijheid (PVV)

Spoeddebat Pensioenen II - Inbreng
dinsdag 17 maart 2009
Hieronder de inbreng van Teun van Dijck tijdens het Spoeddebat Pensioenen II:

Eerste Termijn
Zoals het er nu naar uit ziet worden de gepensioneerden het eerste slachtoffer van de kredietcrisis. Zij betalen als eerste de rekening voor de onverantwoorde risico's die zijn genomen door de financiële sector. Minister Bos heeft voor miljarden de banken overeind gehouden, maar krijgt het niet eens voor mekaar dat ze zich matigen in hun beloningsbeleid. Het grote graaien gaat gewoon door, maar dan nu met geld van de belastingbetaler. Minister Bos kan een voorbeeld aan zijn grote voorbeeld Obama nemen, die vandaag een kruistocht tegen abjecte bonussen heeft aangekondigd.

Minister Donner is niet van plan de pensioenen te beschermen en gaat net als minister Bos mee met het grootkapitaal. Ook hij wimpelt de verliezen af op de meest kwetsbare van de samenleving de ouderen. De PVV vindt dit asociaal.

De Partij voor de Vrijheid vraagt aan deze minister slechts 4 dingen:


1.
Bescherm de pensioenen voor de komen 3 jaar, zodat pensioenfondsen de lucht krijgen om te herstellen.


2.
Een analyse naar de gebruikte rekenrente; in hoeverre geeft deze een realistisch beeld op de lange termijn. De PVV prefereert de rente op staatsleningen en dit past ook binnen de ruimte die het FTK biedt.


3.
Ook willen we dat alle pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad een offer brengen naar de gepensioneerden. De PVV vindt dat zolang de dekkingsgraad onder de 105% ligt, pensioenfondsen hun slarissen moeten limiteren tot de Balkenende norm en alle bonussen moeten worden stopgezet. Hier hoor ik de minister niet over! Hij wil het falen van de fondsen neerleggen bij de ouderen, maar van medewerkers en bestuur mag ook een offer gevraagd worden.


4.
Herinrichting van het pensioenstelsel op basis van risico gekoppeld aan doelgroep. Welke lessen kunnen we trekken uit deze crisis en moet er niet worden nagedacht over een andere structuur van ons pensioenstelsel, waarbij risico's worden afgewimpeld op die groepen die het het beste kunnen dragen.

Dit kabinet garandeert wel de spaartegoeden tot 100.000 euro, terwijl dit geld vrijwillig is ingelegd en garandeert niet de pensioenen, terwijl dit geld verplicht is ingelegd en niet kan worden opgenomen. Dit klopt niet.

Voorkomen moet worden dat pensioenen worden gekort. Het bevriezen is al erg genoeg. Daarnaast is het heel slecht voor de koopkracht en het vertrouwen in ons pensioenstelsel.

Tweede termijn
De minister is niet geïnteresseerd in het draagvlak, niet van de kamer en niet in de samenleving.
Gepensioneerden zijn de dupe. Zij staan met de rug tegen de muur. Het is slikken of stikken met deze minister.

Het offer dat de minister vraagt aan gepensioneerden, mag ook worden gevraagd aan management en personeel van de pensioenfondsen. Dat is toch wel het minste.

Vandaar de volgende motie:

De kamer

gehoord de beraadslaging,

verzoekt de regering om de pensioenen (in bevroren toestand) te garanderen tot en met 2011 en daarna te bezien of maatregelen noodzakelijk zijn. Tot die tijd worden ook de salarissen van personeel van de pensioenfondsen bevroren en bonussen opgeschort,

en gaat over tot de orde van de dag.

Van Dijck