Arcadis NV

PERSBERICHT

Arnhem, 18 maart 2009

ARCADIS EN RIJKSWATERSTAAT WERKEN SAMEN IN PILOT WEGVERBREDING

ARCADIS (EURONEXT: ARCAD), de onderneming die internationaal advies, ontwerp-, ingenieurs- en managementdiensten levert, heeft vandaag aangekondigd dat het bedrijf samen met Rijkswaterstaat de opdrachtgeversrol in drie wegverbredingsprojecten vervuld. In totaal worden snelwegen met een lengte van 42 kilometer van 2x2 naar 2x3 rijstroken verbreed. Het gaat om de pilot `integrale uitbesteding', waarbij Rijkswaterstaat onderzoekt tot in hoeverre de opdrachtgeversrol deels kan worden uitbesteed. De markt neemt hierbij zoveel mogelijk taken over, waarbij Rijkswaterstaat in de regierol eindverantwoordelijk blijft. Voor ARCADIS is met deze opdracht een omzet gemoeid van circa 11,3 miljoen euro. Het gaat om de volgende snelwegen: de A12 Waterberg-Velperbroek, de A50 Valburg- Grijsoord en de A28 Zwolle-Meppel. Twee van de drie, de A12 Waterberg-Velperbroek en A28 Zwolle-Meppel, staan op de lijst van dertig projecten Spoedaanpak van minister Eurlings. Hierbij onderzoeken ARCADIS en Rijkswaterstaat hoe de realisatie van deze wegverbredingen kan worden bespoedigd.
Het bijzondere aan dit project voor de partners is, dat er veel tijdwinst wordt geboekt door innovatieve werkmethoden te gebruiken. Daarbij worden alle werkzaamheden op elkaar afgestemd en zo nodig tegelijkertijd opgestart. Hierdoor kan tenminste een jaar per project aan tijd worden gewonnen. De aanpak van drie verschillende projecten tegelijkertijd levert bovendien een aanzienlijke geldbesparing op.
Het streven is om in 2010 de eerste spade de grond in te zetten. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat wil graag sneller aan de slag met grote infrastructuurprojecten, natuurlijk met respect voor alle procedures. Volgens algemeen directeur Rob Mooren van ARCADIS Nederland is het belangrijk om grote projecten op deze manier te benaderen. ,,Dit is het eerste grote project waar ARCADIS ook op het gebied van bouwen bekijkt hoe dat sneller en slimmer kan. Dat is uiteindelijk niet alleen gunstig voor de automobilist, maar ook voor de economie.''


Arcadis NV