Ingezonden persbericht


PERS

Amsterdam, 18 maart 2009

Duitsland in trek bij Nederlandse fietsers
Nederland populairste buitenland voor Duitse fietsers

40 % procent van alle buitenlandse fietsvakantiegangers op de toeristische fietsroutes in Duitsland kwam in 2008 uit Nederland. Dit bleek uit de fietsreizenanalyse 2009 van de Duitse fietsersbond ADFC, die op de ITB in Berlijn werd gepresenteerd.

Nederland steekt hiermee ver uit boven andere buurlanden van Duitsland, zoals België dat 10% van de buitenlandse fietsvakantiegangers in Duitsland levert. Andersom is Nederland de populairste buitenlandse fietsbestemming onder onze oosterburen met 5,31%. Dat lijkt niet zoveel, maar tijdens de enquête werden door de ondervraagden maar liefst 95 verschillende buitenlandse fietsregio's genoemd. In 2007 stond Nederland nog op de derde plaats, dus zit ons land in de lift. Wel voelt Nederland de hete adem van Denemarken, want de Denen schoten omhoog van plaats 9 naar de tweede plaats met 5,03%.

Gemiste kansen voor Nederlandse toeristenbranche
Opmerkelijk is dat geen enkele Nederlandse fietsroute voorkomt op de toptien van de populairste fietsroutes onder de Duitse vakantiefietsers in het buitenland. De oorzaak kan liggen in het feit dat de Nederlandse routes, zoals de Boerenlandroute, de Oeverlandroute en de Rietlandroute in Duitsland niet zo nadrukkelijk vermarkt worden als de Franse Loireroute, de Deense Noordzeeroute en de Oostenrijkse Donauroute. Ook georganiseerde fietsreizen naar Mallorca en Italië worden volop bij oosterburen onder de aandacht gebracht. Hier lijken gemiste kansen te liggen voor de Nederlandse toeristenbranche.

Fietsers geven méér uit
Themaroutes doen het goed in Duitsland. De populairste fietsroute is de Elbe Radweg, met 145.000 gebruikers in 2008. Gemiddeld zijn de fietstoeristen 9 dagen onderweg langs de Elbe en geven zij per dag 64 Euro per persoon uit. De Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein meldt een daguitgave onder vakantiefietsers van 79 Euro. Dat is 17 Euro méér dan het gemiddelde van de overige vakantiegangers in deze deelstaat. Ondertussen komt 10% van het binnenkomende geld in de toeristische sector bij onze oosterburen van fietsende vakantiegangers.

Marktpotentie
Duitsland telt op dit moment 5.600.000 fietsende vakantiegangers en zo'n 35.000.000 Duitsers geven aan daguitstapjes op de fiets te maken (zonder overnachting). De marktpotentie onder onze oosterburen biedt echter nog veel meer mogelijkheden, want maar liefst 47% van alle Duitsers geeft aan dat zij zich kunnen voorstellen dat zij in de toekomst een fietsvakantie gaan maken.



Ingezonden persbericht