Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|17 maart 2009 |
|Nummer        |
|57            |

GS Noord-Brabant:
Voornemen tot verkoop aandelen Essent

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant zijn voornemens de aandelen van het productie-en leveringsbedrijf van Essent te verkopen aan het energiebedrijf RWE. De provincie wordt aandeelhouder van het netwerkbedrijf Enexis en ziet erop toe dat deze (financieel) zelfstandig, solide en ondernemend blijft, zodat de toegang tot energie voor de consument geborgd blijft. Dit voorstel wordt voorgelegd aan Provinciale Staten tijdens de vergadering op 24 april a.s.

Gedeputeerde Staten zijn van mening dat het energiebedrijf RWE een goede partij is om de commerciële activiteiten van Essent bij aan te sluiten. RWE biedt Essent, naast een goede prijs, de ruimte om een leidende rol op de Noord-Europese markt te vervullen. Tezamen zullen zij een bedrijf vormen dat tot de top 4 energiebedrijven van Europa behoort met de grootste handelsactiviteiten en een sterke brandstofmix. Alleen een grootschalig energiebedrijf kan concurrerend blijven op de internationale energiemarkt en een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening van Essent in de toekomst borgen.

Enexis
De provincie wordt aandeelhouder van het netwerkbedrijf van Essent, Enexis. Zij zorgt ervoor dat Enexis een robuust, solide en ondernemend netwerkbedrijf is, zodat het publieke belang (energievoorziening) geborgd blijft.

Splitsing energiebedrijven
Door invoering van de Wet Onafhankelijk Netbeheer (Splitsingswet) moeten energiebedrijven in Nederland zich splitsen in een netwerkbedrijf (dat altijd in handen van de overheid blijft) en een commercieel productie- en leveringsbedrijf. Dit commerciële bedrijf moet concurreren in een steeds internationalere en grotere energiemarkt. Hierdoor wordt een grotere schaal voor het bedrijf belangrijk. De noodzakelijke schaalgrootte voor het bedrijf leidt ertoe dat de provinciale zeggenschap verwatert en het bedrijf zich in een internationale context begeeft. De beïnvloedingsmogelijkheden voor de aandeelhouder nemen af en het risicoprofiel van het bedrijf neemt verder toe. Daarom hebben Gedeputeerde en Provinciale Staten in juni 2008 reeds gesteld dat zij het Noord-Brabantse (financiële) belang van de aandelen in dit commerciële bedrijf op een goed gekozen en nader te bepalen moment zullen verkopen. Gedeputeerde Staten achten dat moment nu aangebroken.

Provinciale Staten
Provinciale Staten spreken over Essent en de besteding van de Essentgelden op de vergadering op vrijdag 24 april 2009 op het provinciehuis in 's-Hertogenbosch.