Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 18 maart 2009

Duidelijke regels voor succesvolle evenementen

Succesvolle evenementen die goed passen in de stad. Dat is het doel van de richtlijnen die worden vastgelegd in de Evenementennota 2009-2015. In deze nota maakt het college van B en W voor alle betrokken partijen duidelijk op welke manier zij de komende jaren ruimte wil bieden aan de evenementen in onze stad.

In de Evenementennota legt het college vast wat soms in de dagelijkse praktijk al is geregeld, wordt bestaand beleid voortgezet en waar nodig aangevuld of bijgesteld. De gemeente wil Amersfoort profileren als festivalstad. Daarbij legt de gemeente het accent op een groter aanbod voor allochtonen en jongeren. Bijvoorbeeld door in 2009 voor de tweede keer het dance event 'Stadsgeluid' te ondersteunen.

Podia
Het is de wens om naast de binnenstad meer gebruik te maken van andere podia, zoals het toekomstige Eemplein, de wijken en het evenemententerrein Schothorst. Het intensiever gebruiken van de laatste locatie is aan een aantal voorwaarden verbonden om de natuur van het nabij liggende landgoed Schothorst, de omwonenden en de ondergrond van het terrein zoveel mogelijk te ontzien. Mogelijke geluidoverlast wordt beperkt door het vastleggen van geluidnormen.

Ondersteuning en promotie
Onderwerpen die verder aan de orde komen zijn onder meer:

Een faciliteitenpakket voor evenementen. Voor niet commerciële evenementen biedt de gemeente een aantal basisvoorzieningen, zoals het leveren van dranghekken, plaskruizen en afvalbakken, het vegen en verwijderen van afval en veiligheidsvoorzieningen rondom grote evenementen in de binnenstad.

Promotiemogelijkheden in de openbare ruimte. Een voorbeeld hiervan zijn baniermasten die ter gelegenheid van Amersfoort 750 op dertien locaties bij de toegangswegen zijn geplaatst. De inzet is dat deze ook in de komende jaren gebruikt kunnen worden voor promotie van de grotere evenementen en stadspromotie.

Samenwerking met de markt. In het marktreglement bepaalt het college hoe vaak de markt verplaatst kan worden ten behoeve van evenementen. In overige gevallen waarin sprake is van een gezamenlijk gebruik van De Hof, maakt een aantal grote evenementen afspraken met de markt om dit gezamenlijk gebruik zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. In het najaar van 2009 volgen voorstellen over het aantal marktverplaatsingen in 2010 en de jaren daarna.

Inspraak

Inwoners van Amersfoort krijgen de gelegenheid te reageren op de evenementennota. De nota ligt zes weken ter inzage. Ook wordt er in april een inspraakavond georganiseerd. De schriftelijke en mondelinge reacties worden genoteerd in een reactienota. Het college beslist dan in hoeverre de reacties aanleiding geven tot het bijstellen van de evenementennota.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort