Succesvolle lancering van de door Thales Alenia Space gebouwde ESA-satelliet GOCE

18/03/2009 11:03

Thales Alenia Space ETCA

Gisteren werd de GOCE-satelliet (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) met succes gelanceerd van op de ruimtebasis van Plesetsk in Noord-Rusland. GOCE die door Thales Alenia Space gebouwd werd voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, is de meest gesofisticeerde satelliet ooit voor onderzoek naar het zwaartekrachtsveld van de Aarde. Hij zal met een ongekende precisie de referentievorm van onze planeet, de geoïde, in kaart brengen en kostbare informatie opleveren, voor een betere kennis van ons klimaat en de oceaancirculatie.

Belgische bijdrage

Thales Alenia Space ETCA, de Belgische dochteronderneming van Thales Alenia Space, heeft 2 equipment geleverd voor de stroomvoorziening van de Gradiometer Accelerometer en voor de elektronische eenheid voor de thermische controle van de gradiometer.

GOCE is de eerste cruciale missie in het Earth Explorer-programma van de ESA. Zijn 20 maand durende ruimteverblijf zal de eerste hogeresolutiekaart van het zwaartekrachtsveld van de Aarde opleveren, die van fundamenteel belang is voor allerhande toepassingen in de oceanografie, geofysica, geodesie, glaciologie en klimatologie.

Thales Alenia Space is hoofdaannemer van de ESA voor de bouw van de GOCE-satelliet en was verantwoordelijk voor de projectontwikkeling, de integratie en het testen. De onderneming ontwikkelde ook de gesofisticeerde Elektrostatische Graviteitsgradiometer, het voornaamste onderdeel van de nuttige lading, die het zwaartekrachtsveld van de aarde meet op basis van een set van zes uiterst gevoelige capacitieve sensoren.

Andere bijdragen van de onderneming tot deze zeer uitdagende ESA-missie zijn:

- het "wrijvingsvrije" attitudecontrole-systeem voor het compenseren van het afremmende effect van de restatmosfeermoleculen in de operationele baan,

- de end-to-end simulator die gegevens genereert, zoals die van de missie zelf en inschattingen maakt van de prestaties in zijn baan, zoals dat op de grond onmogelijk is,

- een stel gesofisticeerde GPS-ontvangers en de boordcomputer.

Thales Alenia Space coördineerde ook het werk van de 45 Europese onderaannemers, waaronder het Duitse EADS Astrium dat het satellietplatform heeft gebouwd en het Franse ruimteonderzoekslab ONERA, dat de specifieke hoognauwkeurige accelerometers ontwikkelde voor de gradiometer.

Belgische bijdrage

Thales Alenia Space ETCA, de Belgische dochteronderneming van Thales Alenia Space, heeft 2 equipment geleverd voor de stroomvoorziening van de Gradiometer Accelerometer en voor de elektronische eenheid voor de thermische controle van de gradiometer.

"Dit is het jongste grote succes voor Thales Alenia Space en een bewijs van onze sterke betrokkenheid bij de uitbouw van het Europees wetenschappelijk onderzoek", zei Luigi Pasquali, CEO van Thales Alenia Space Italië. "Ons werk aan GOCE illustreert eens te meer onze bijzondere knowhow en capaciteit, vooral met het oog op de complexe uitdagingen die met dergelijke wetenschappelijke missies gepaard gaan. We zijn bijzonder blij met de succesvolle lancering van vandaag en kijken uit naar een al even succesvol vervolg van de missie die nog maar eens de lange ervaring en de toonaangevende positie van Thales Alenia Space in deze boeiende sector in de kijker zullen zetten."

Over Thales Alenia Space

Thales Alenia Space, de Europese leider in satellietsystemen en een hoofdrolspeler in de orbitale infrastructuur, is een joint venture van Thales (67 %) en Finmeccanica (33 %). Thales Alenia Space en Telespazio vormen de twee "Space Alliance"-groepen. Thales Alenia Space is wereldwijd de referentie als het gaat over oplossingen voor ruimtegebaseerde telecommunicatie, radar- en optische aardobservatie, defensie en veiligheid, navigatie en wetenschap. Thales Alenia Space telt alles samen 7.200 werknemers en 11 industriële vestigingen, met ontwerp- en productieactiviteiten in Frankrijk, Italië, Spanje en België.

Thales Alenia Space in België

Thales Alenia Space ETCA is in België de grootste constructeur van elektronica voor de ruimtevaart. In Europa is Thales Alenia Space ETCA de leider in de elektrische voedingen voor satellieten en voor de besturingseenheden van de Ariana 5-draagrakketten. Zijn uitrusting vliegt momenteel mee in bijna 150 satellieten en in alle Ariane 5-draagraketten voor satellieten. Het is ook actief in de telecommunicatie en de veiligheid. In de vestiging van Mont-sur-Marchienne werken meer dan 650 mensen. Thales Alenia Space Antwerp (Hoboken) is actief in de satelliettelecommunicatie. Ze telt ongeveer 50 medewerkers.

www.thalesaleniaspace.com

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel