Socialistische Partij

'Huiskamerprotest' tegen verjagen Wajongeren uit sociale werkvoorziening

18-03-2009 * Honderd leerlingen van de Kingmaschool hebben dinsdagochtend samen met de SP het hoofdkantoor van SW-bedrijf Pantar in Diemen bezet. De leerlingen protesteerden tegen het voornemen van minister Donner om jongeren met een Wajong-uitkering deels uit te sluiten van werk in de sociale werkplaats.

De actievoerders richtten de ingang van Pantar in als huiskamer, inclusief bankstel en salontafel. "Want als het aan Donner ligt, gaan deze jongeren op de bank hun Wajong-pensioen zitten afwachten", aldus SP-raadslid en docent op de Kingmaschool, Maureen van der Pligt. "En waarom zouden ze nog leren, als ze straks toch thuis komen te zitten?"

Ook SP-Tweede Kamerlid Paul Lempens stak de jongeren een hart onder de riem en zegde hen steun toe. Hij riep hen op om van zich te laten horen, ook tijdens het debat volgende week in de Kamer over de verslechteringen in de Wajong-wet. Lempens: "Het is het waard te knokken voor je recht op werk in of via de sociale werkvoorziening, als het je niet lukt zonder begeleiding aan de slag te komen."