Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 18 maart 2009

Proef gratis OV 65-plussers wordt verlengd

De proef '65+? Gratis met de bus' wordt met vier maanden verlengd tot en met 31 juli 2009. Het college wil hiermee de gemeenteraad de gelegenheid geven een weloverwogen afweging te maken voor de financiële consequenties die een eventueel definitieve invoering van deze maatregel met zich meebrengt.

Sinds december 2006 kunnen 65-plussers in Amersfoort gratis met de bus. De gemeente hoopte het autogebruik in de stad op deze wijze terug te dringen en zo de bereikbaarheid van het centrum te vergroten. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Een verzoek aan de provincie, die sinds eind vorig jaar opdrachtgever is van het openbaar busvervoer in Amersfoort, om gratis openbaar vervoer voor senioren aan te blijven bieden, heeft geen resultaat opgeleverd.

Wethouder Ruud Luchtenveld: "Het busgebruik van de senioren blijkt vooral ten koste te gaan van het fietsgebruik. De meeste 65-plussers laten hun auto niet vaker staan. Bovendien zijn er goede alternatieven voorhanden voor 65-plussers zoals de regiotaxi. Bij deze vorm van openbaar vervoer kunnen senioren tegen gereduceerd tarief gebruik maken van een taxi die vervoer van deur tot deur mogelijk maakt. Om de gemeenteraad genoeg tijd te geven om een weloverwogen afweging te maken, is besloten de proef met vier maanden te verlengen. Tijdens de behandeling van de Kadernota in mei kan dan een definitieve knoop worden doorgehakt."

In 2008 heeft de gemeente onderzoek gedaan naar het gebruik van het gratis openbaar vervoer. Hoewel de bereikbaarheid van de binnenstad niet is verbeterd heeft de proef wel opgeleverd dat senioren het openbaar vervoer beter zijn gaan waarderen. Het rapportcijfer over de buslijnen van de stadsdienst steeg tijdens de proef van een 7,1 naar een 7,4. Bovendien heeft het gratis maken van het openbaar vervoer ook een sociaal effect. Senioren hebben aangegeven vaker van huis te gaan. Uit het onderzoek werd ook duidelijk dat 8 procent van de ondervraagde senioren de auto laat staan en dat 56 procent de fiets laat staan. Daarnaast bleek ook dat bijna een derde van de 65-plussers met de regiotaxi zou hebben gereisd als de bus niet gratis was.

Noot voor de redactie,