Gemeente Amersfoort




----------

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 18 maart 2009

Uitdagingen voor Amersfoort na 2015

Binnenstedelijk bouwen en zorgen voor een goede auto- en openbaar vervoer verbinding met Almere. Dat zijn twee opvallende uitdagingen voor Amersfoort zoals die staan beschreven in de conceptontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht 2015-2030. Op verzoek van de minister van VROM hebben zeven overheden, waaronder de gemeente Amersfoort, een verstedelijkingsvisie opgesteld voor het Utrechtse deel van de noordvleugel van de Randstad. Het college heeft ingestemd met deze visie en legt het voorstel nu voor aan de gemeenteraad.

Van de in totaal 65.500 woningen die gebouwd moeten worden voor het gebied, zijn er 6.000 gepland in Amersfoort. Maximaal drieduizend woningen worden gerealiseerd in Vathorst-West, de overige 3.000 worden binnen het bestaande stedelijke gebied gebouwd. Mogelijke woningbouwlocaties voor deze binnenstedelijke opgave zijn het Spoorwegemplacement (1.000 woningen), Isselt (500 woningen), en verschillende inbreidingslocaties (1500 woningen). Als mogelijke werklocatie in Amersfoort wordt Vathorst-West opgevoerd. Voor dit gebied zou een bedrijventerrein van circa 10 hectare mogelijk zijn.

Wethouder Luchtenveld: "De in de visie beschreven afspraken vormen het kader waarmee we de ruimtelijke opgave voor de regio en Amersfoort in het bijzonder, tegemoet willen treden. Om onze ambitie, vooral op het gebied van binnenstedelijk bouwen, te kunnen realiseren zal er geld nodig zijn. Bovendien moeten er goede afspraken gemaakt worden over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. De huidige regels op dat gebied stellen beperkingen aan de bouwen van woningen rond het station. Een ander belangrijke randvoorwaarde is een goede verbinding over de weg en het spoor met Almere. Vooral omdat 15.000 van de 65.500 woningen in Almere gebouwd worden."

De ontwikkelingsvisie wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad. Ook de andere partners uit de NV Utrecht leggen de visie voor aan hun algemeen bestuur. Vanuit het ministerie van VROM wordt ook een defintieve reactie voorbereid. In een eerste reactie, eind 2008, heeft de minister laten weten enthousiast te zijn over de visie. De planning is dat medio 2009 de visie definitief is vastgesteld om vervolgens afspraken te kunnen maken over de uitvoering van de visie.

Noot voor de redactie,