Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 18 maart 2009

IJSBEREN ERIC EN TANIA IN BLIJDORP SAMEN

IJsberen Eric en Tania hebben voor het eerst lijfelijk contact gehad. En dat loog er niet om! Ze vielen voor elkaar als een blok en binnen een uur werd er al gepaard! Als alles goed blijft gaan, blijven ze voorlopig bij elkaar.

Ze hebben circa vijf maanden aan elkaar kunnen wennen als buren. Het nieuwe, ruime gebied in Arctica is ingericht met twee aparte verblijven voor een mannetje en een of meerdere vrouwtjes. De twee ruimtes kunnen desgewenst met elkaar worden verbonden. Eric en Tania konden elkaar hier zien, ruiken en horen, maar niet aanraken. Op afstand werd er duidelijk 'geflirt' en de laatste tijd werd de belangstelling voor elkaar steeds groter. Vooral Eric was de afgelopen dagen erg onrustig en wierp veel steelse blikken op zijn buurvrouw.

Omdat het vroege voorjaar meestal de periode is waarin er ook wordt gepaard (voor de rest zijn ijsberen eigenlijk solitair), hebben de verzorgers besloten om de ijsberen nu dan toch echt bij elkaar te laten. Spannend was dit wel, want Tania (die overigens zelf in Blijdorp geboren is) is nogal kieskeurig en heeft eerder laten merken niet snel onder de indruk te zijn van te jonge en onervaren ijsbeermannen. Zo moest de jeugdige ijsbeer Jelle vorig jaar noodgedwongen naar Dierenrijk in Mierlo terugkeren omdat het echt niet klikte. Nu mag Eric laten zien wat hij waard is, maar gelukkig is hij een stoere, zelfverzekerde ijsbeer. In tegenstelling tot Jelle heeft hij ervaring in het verleiden van volwassen ijsbeervrouwtjes. In Wenen is hij al meerdere keren vader geworden, dus is er goede hoop, dat hij er ooit voor zal zorgen dat er in Blijdorp de komende jaren jonge ijsbeertjes zijn te zien.

Dat laatste wil Blijdorp vooral graag, omdat jonge ijsberen uitstekende ambassadeurs zijn om aandacht te vragen voor het broeikaseffect, de opwarming van de aarde en het smelten van de poolkappen. Daardoor blijft er steeds minder ruimte voor ijsberen over en wordt de soort ernstig in haar voortbestaan bedreigd.

Het nieuwe ijsberenverblijf is tot stand gekomen dankzij de Vereniging Vrienden van Blijdorp. De Educatieve ruimte (met informatie over ijsberen en bedreigingen door global warming) is gefinancierd door ENECO.

NOTE VOOR DE PERS
GeĂŻnteresseerde pers is welkom om de relationele ontwikkelingen tussen Eric en Tania te volgen. Laat wel even weten of je komt via of 010-4431427 of m.van.roon@blijdorp.nl Van de 'warme' ontmoeting is desgewenst een filmpje beschikbaar vanaf donderdag 19 maart.


---

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427