Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2009/YG30
19 maart 2009

Boomfeestdag 2009 in Achtkarspelen: één groot feest!

Zo'n 85 leerlingen van basisscholen De Lichtbron en De Fontein uit Buitenpost hebben woensdag 18 maart bomen geplant in de Rohelstermieden, in het kader van de Nationale Boomfeestdag.

Bij aankomst werden de kinderen verwelkomd door acteur Wim van der Laan in de rol van Teatse Pruiksma, een gesjeesde projectontwikkelaar. Hij wilde liever huizen en beton op de plantlocatie dan bomen en gras. De kinderen waren het hier niet mee eens! Teatse bleek vroeger zijn vriendinnetje in de natuur te zijn kwijtgeraakt en had sindsdien een grote hekel aan de natuur. Toen hij plotseling zijn verloren vriendin zag tussen de rietpluimen realiseerde hij zich alle fijne dingen van de natuur weer en samen met zijn geliefde verdween hij in de rietkraag. Ook Teatse had dus toch liever bomen en natuur dan beton en asfalt!

Pieter v/d Veen, wethouder van de gemeente Achtkarspelen en Wietze de Haan, dagelijks bestuurslid van Wetterskip, hebben samen de eerste boom geplant. Na dit goede voorbeeld zijn de kinderen onder begeleiding van medewerkers van de gemeente en Staatsbosbeheer aan de slag gegaan.

De Boomfeestdag in de gemeente Achtkarspelen is een initiatief van NME-Steunpunt De Mieden van de gemeente Achtkarspelen. NME-De Mieden heeft hierbij samenwerking gezocht met Staatsbosbeheer en Wetterskip Fryslân. Het waterschap werkt mee aan de dag omdat het elders bomen heeft gekapt voor noodzakelijke kadewerkzaamheden en compenseert zo de bomen.

Sinds 1957 wordt in Nederland jaarlijks een Nationale Boomfeestdag gevierd. De Stichting Nationale Boomfeestdag heeft als doelstelling kinderen van groep 7 kennis, inzicht en begrip voor bomen en de functie van bomen voor de samenleving bij te brengen. De Stichting streeft ernaar dat zij dit vervolgens overbrengen op hun ouders cq. opvoeders én dat ze zich ook daadwerkelijk gaan inzetten voor behoud en bescherming van bomen en natuur.