Gemeente Oirschot

Nationale Boomfeestdag in Oirschot! (deel 8)

en eindelijk was het dan zover! Op woensdag 18 maart vond aan de Eindhovensedijk en Oirschotsedijk de Nationale Boomfeestdag plaats. Onder toeziend oog van 500 kinderen, vele volwassenen en hoogwaardigheidsbekleders vond rond het middaguur het hoogtepunt plaats. Om de Ekkersrijt werden 12 grove dennen in een bomencirkel geplant.

Een dag vol activiteiten
De Nationale Boomfeestdag kende een twee dagvullende programmas, één speciaal gericht voor de kinderen en één voor de volwassen genodigden. De opening van de Boomfeestdag vond plaats op de Legerplaats Oirschot. De dag werd officieel geopend door burgemeesters Severijns (Oirschot) en burgemeester Van Gijzel (Eindhoven). De kinderen namen s ochtends deel aan Kids 4 Trees-songfestival, waarbij de Oirschotse en Eindhovense kinderen jureerden. Vanuit Oirschot deden 4 scholen mee, uit elke kern een school. Terwijl de kinderen met volle teugen genoten van het songfestival, namen de volwassenen deel aan een netwerkprogramma.

Rond elf uur gingen 500 kinderen 420 zomereiken aan de Eindhovensedijk en Oirschotsedijk planten. De kinderen werden met bussen naar de plantlocaties gebracht, dat gaf de nodige drukte op de weg, maar de politie en verkeersregelaars leidden dit in goede banen. Het was heerlijk zonnig weer, dus aangenaam om buiten te zijn. Onder begeleiding van vele medewerkers, waaronder de mannen van de Oirschotse Buitendienst, werden de eiken door de kinderen geestdriftig geplant. Daarna kwamen alle kinderen en volwassen rond twaalf uur samen bij de Ekkersrijt. Het beekje de Ekkersrijt is de grens tussen Oirschot en Eindhoven. Op deze plek plantten een paar kinderen samen met onder andere de beide burgemeesters en de prins uit Jordanië de eerste den in de bomencirkel. Daarna plantten de andere volwassenen samen met de kinderen de andere elf dennen. Na de boomcirkel-happening vertrok iedereen weer richting Legerplaats. Hier volgde het middagprogramma met onder meer een groenmarkt waar allerlei leuke activiteiten voor kinderen te doen waren. Op de groenmarkt had Staatsbosbeheer een bomenbank gezaagd. Deze bank is aan Oirschot en Eindhoven geschonken om nabij de Bomencirkel te plaatsen, zodat wandelaars van de mooie plek kunnen genieten.

Een bont gezelschap
Speciale gasten tijdens de Boomfeestdag waren minister Verburg van LNV, staatssecretaris De Vries van Defensie, gedeputeerde Hoes van de provincie, de kolonels Harskamp en Jacobs van Defensie én de prins uit Jordanië, H.R.H. Hamzah. Deze editie van de Nationale Boomfeestdag bleek een groots evenement gezien de verschillende partijen die betrokken waren. Naast het IVN, Stichting Nationale Boomfeestdag, gemeente Eindhoven en gemeente Oirschot, vervulden ook De Koninklijke Landmacht, provincie Brabant, het Milieu Educatiecentrum SRE, Staatsbosbeheer en het Brabants Landschap een belangrijke rol.

Bomenweek ook ten einde
Op donderdag 19 maart vonden de laatste activiteiten van de Oirschotse Bomenweek plaats. Onder begeleiding van het IVN hebben de kinderen van de Antoniusschool en basisschool De Linde bij hockeyclub Oirschot vijfhonderd stuks bosplantsoen geplant. Het bosplantsoen bestaat uit diverse inheemse struiken en bomen, zoals gelderse roos, de wilde kers en hazelaar.

Uitslag van de prijsquiz
Tijdens de publicatiereeks heeft gemeente Oirschot ook een prijsquiz gehouden. Uit alle inzendingen waren vijf inwoners die alle vragen goed hadden beantwoord. Aangezien er maar drie notenbomen te verdelen zijn, is er geloot. Uit de loting zijn de drie prijswinnaars bekend geworden. De prijswinnaars worden door de gemeente benaderd. (de goede antwoorden van de vragen waren 1: b, 2: c, 3: c, 4: a en 5: b).