Ingezonden persbericht


Lezing: De Permanente oliecrisis, olieschaarste en wat er aan te doen.

18 Maart, 20.00 uur, Den Haag. Entree 5,- euro

Het Internationaal Energie Agentschap, steeds meer oliebedrijven en wetenschappers voorspellen een permanente oliecrisis vanaf 2010. Wat is er aan de hand? Wat is de oliepiek, en vooral, welk effect gaat dat hebben op ons dagelijks leven en wat valt er aan te doen.

Peakoil Nederland organiseert, in samenwerking met het Haags Milieu Centrum en Gezonde Gronden de lezing: De Permanente oliecrisis, olieschaarste en wat er aan te doen.
Een lezing lezing speciaal bedoeld voor burgers, beleidsmakers en geĂŻnteresseerden die in Den Haag of elders aan de slag willen met een olie onafhankelijke samenleving.

Steeds meer onderzoek wijst er op dat de wereldwijde olieproductie binnenkort haar maximum bereikt en zal beginnen aan een permanente daling. In onze olieverslaafde maatschappij zal dat voor velen onverwachte effecten veroorzaken. Olie is meer als benzine, maar ook voedsel, medicijnen, economische groei en geopolitieke verhoudingen. Een tekort aan olie zal onze manier van leven ingrijpend veranderen.

De overheid lijkt zich hier steeds meer van bewust, maar olieschaarstebeleid komt nog maar mondjesmaat van de grond. Naast onze CO2 uitstoot moet ook ons oliegebruik met minstens 20% omlaag in 2020. De uitrol van de elektrische auto, en het omlaag brengen van de maximum snelheid, het vervangen van olie in de chemische industrie en de boer als energieproducent, er zijn tal van mogelijkheden, ook lokaal.

In steeds meer wijken en dorpen wachten burgers niet langer op de overheid. Transition Towns zijn groepen burgers die zelf aan de slag zijn gegaan om hun wijken en dorpen klimaatneutraal en onafhankelijk van olie te krijgen.