Bouillon magazine berispt moleculaire keuken in voorjaarsnummer


Brits toprestaurant Fat Duck sluit deuren na ziek worden van veertig gasten

BILTHOVEN, 20090302 -- Vandaag werd bekend dat het op één na beste restaurant ter wereld, The Fat Duck in het Engelse Bray, zijn restaurantdeuren sinds dinsdag gesloten heeft. Een veertigtal gasten is misselijk geworden. Ze hebben mogelijk een voedselvergiftiging opgelopen. Het Britse restaurant The Fat Duck is eigendom van de topkok Heston Blumenthal. Het staat bekend vanwege zijn moleculaire keuken. De eerste test van de voedselveiligheid waren negatief. Bouillon magazine is al langer bezig deze moleculaire keuken kritisch te begeleiden. In het voorjaarsnummer van Bouillon, dat 18 maart 2009 verschijnt, worden daarom kritische noten gekraakt over deze inmiddels populaire vorm van koken.

Nieuwe Bouillon berispt moleculaire keuken
Ferran Adrià bedreigt gezondheid gasten

In de voorjaarsnummer van bouillon staat een aanklacht tegen de gezondheidsbedreigende effecten van de moleculaire keuken. De Duitse journalist Jörg Zipprick somt in een puntig artikel de gevaren van Adria's manier van koken op. Dünpfiff für fünf heet zijn stuk, wat `Diaree voor vijf' betekent. Bouillon heeft het artikel integraal overgenomen.

De titel slaat op het recept van olijvenspaghetti van Ferran Adrià. In dat recept wordt een ons isomalt (een vul- en plakmiddel) voorgeschreven em is genoeg om vijf mensen aan de dunne te helpen. Naast Adrià is Heston Blumenthal de grote icoon van het moleculair koken.

Adrià en Blumenthal gelden als de grootste koks van dit moment. Ook in ons land heeft de moleculaire keuken veel aanhangers onder zowel professionele als gepassioneerde amateur koks.

Jörg Zipprick ondersteunt in zijn publicaties de Spaanse topchef Santi Santamaria die zich ook tegen de Adria-keuken heeft gekeerd. Santamaria waarschuwde vorig jaar zomer, bij het verschijnen van zijn boek De Naakte Keuken dat Adrià en zijn volgelingen te weinig oog hadden voor de gezondheid van zijn gasten.

In aansluiting op deze kritische geluiden heeft het voorjaarsnummer van bouillon (verschijnt 18 maart 2009) ook nog een artikel over psychogastronomie, waarin duidelijk wordt gemaakt hoezeer de moleculaire keuken en het eten van kant-en-klare maaltijden psychische schade kan veroorzaken.
www.bouillonmagazine.nl/inhoud22.php

Bouillon heeft eind 2007 een gidsje uitgegeven: Wat zit er in uw Eten?/ISBN 9789077788288, waarin de E-nummers (de voedseladditieven) worden behandeld. Het merendeel van de E-nummers levert gevaar voor de gezondheid op. Wat zit er in uw Eten? is te bestellen via www.bouillonmagazine.nl/estoffen.php.

Bestellen:

Wat zit er in uw eten?
Wat zit er in uw eten?
Corinne Couget & Will Jansen