Actualiteitencollege door Jean-Pierre Wils over religie en kritiek


NIJMEGEN, 20090312 -- Het Soeterbeeck Programma en de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren een actualiteitencollege door Jean-Pierre Wils met de titel Religie en kritiek. Een ongemakkelijke combinatie. Het college vindt plaats op woensdag 18 maart 2009 van 12.30 - 13.30 uur in de zijzaal van restaurant De Refter, Erasmusplein 1, Radboud Universiteit Nijmegen. Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Prof.dr. Jean-Pierre Wils, hoogleraar Cultuurtheorie van de Moraal aan de Radboud Universiteit Nijmegen, besloot in januari `na een jarenlange intellectuele, emotionele en morele worsteling' zijn lidmaatschap van de katholieke kerk op te zeggen. De wederopname van de reactionaire en antisemitische Priesterbroederschap Pius X in de katholieke kerk was voor hem de druppel die de emmer deed overlopen. Twee weken lang stond Wils in het brandpunt van de mediabelangstelling.

Nu de publiciteit geluwd is, plaatst hij zijn besluit in een breder kader.
Religieuze instituten hebben behoefte aan grenzen. Grenzen aan het geloof, grenzen aan de praktijken en grenzen aan de kritiek. Intellectuelen zijn echter van huis uit critici. Soms bevestigen ze de grenzen van de religie, soms bekritiseren ze haar. Maar religies kunnen soms slecht omgaan met kritiek. Ze bekritiseren liever de critici. Is dat een onvermijdelijk verschijnsel? Is liberale religie wel mogelijk?

www.ru.nl/sp/religieenkritiek





Soeterbeeck Programma