Ingezonden persbericht


Persbericht

Start inschrijvingen GIO Erkenningen 2009

Amsterdam, 18 maart 2009 - Na een succesvolle comeback in 2008 worden ook dit jaar GIO Erkenningen toegekend aan producten die de commerciële kracht van design laten zien. Vanaf vandaag start de inschrijving via www.gio.nl. De GIO Erkenning is een gewilde onderscheiding voor het vakmanschap van ontwerper èn opdrachtgever. Om voor dit keurmerk voor Goed Industrieel Ontwerp in aanmerking te komen, moet een product meer dan alleen mooi zijn. Functionaliteit, innovativiteit en materiaalkeuze zijn van even groot belang.

De GIO Erkenning, georganiseerd door Designlink, is te vergelijken met de Duitse Red Dot en if-Awards en de Amerikaanse Idea Awards. In 2008 werden meer dan 90 producten ingezonden waarvan er 60 werden erkend. Onder producenten en ontwerpers blijkt grote behoefte aan een erkenning die zich specifiek richt op industriële vormgeving. Vooral in markten waar een investering in design minder voor de hand ligt, biedt een GIO Erkenning een belangrijke toegevoegde waarde. Een GIO Erkenning versterkt de geloofwaardigheid en bekendheid van het product en maakt het kansrijker op de markt.

De vakjury beoordeelt inzendingen in vijf categorieën. De categorieën zijn:
* Consumentenproducten

* Omgevingsinrichting en Verkeer

* Professionele Producten

* Projectinrichting

* Voeding en Retail

Special Awards
Naast het toekennen van erkenningen reikt de vakjury zes Special Awards uit. Hiervoor worden alle inzendingen beoordeeld op de aspecten respect, functionaliteit, ergonomie, vormgeving, originaliteit en materiaal. De meest onderscheidende inzendingen ontvangen een Special Award.

Op 1 juni sluit de inschrijvingstermijn, waarna de vakjury bekend maakt welke inzendingen een erkenning ontvangen en welke genomineerd zijn voor een Special Award. De uitreiking vindt dit jaar plaats op 1 oktober. Alle erkende producten worden tevens opgenomen in de GIO-catalogus, een tweetalige uitgave waarin alle ontwerpen volledig tot hun recht komen.

Designlink
De jaarlijkse toekenning van de GIO Erkenningen wordt georganiseerd door Designlink. Designlink is een onafhankelijke kentenorganisatie die vraag, aanbod, kennis en beleid op het gebied van productdesign bij elkaar brengt. Met als doel het bevorderen en promoten van de ontwikkeling en professionalisering van industrieel ontwerpen in Nederland.

Einde persbericht

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht