European court of auditors

Persbericht van de Europese Rekenkamer betreffende Speciaal verslag nr. 1/2009

"Bankmaatregelen in het Middellandse Zeegebied in het kader van het programma MEDA en de eerdere protocollen"1
De samenwerking tussen de EU en mediterrane derde landen is zo'n 30 jaar geleden begonnen en is door de jaren heen geleidelijk aan verder ontwikkeld. Het kader voor financiële en technische maatregelen (MEDA) dat gericht was op de begeleiding van de hervorming van de economische en sociale structuren in de partnerlanden in de context van het Europees-mediterrane partnerschap had betrekking op de periode 1996-2006.
In het kader van de MEDA-verordeningen of de eerdere protocollen worden uit de EU-begroting drie soorten bankmaatregelen gefinancierd en uitgevoerd door de Europese Investeringsbank (EIB): technische bijstand via het steunfonds FEMIP (Europees-mediterrane investerings- en partnerschapsfaciliteit), rentesubsidies voor bepaalde EIB-leningen en transacties met risicodragend kapitaal.
De Rekenkamer controleerde de bankmaatregelen in het kader van het MEDA-programma en de eerdere protocollen om te bepalen of de lopende projecten goed werden gevolgd door de Commissie en de EIB en of ze hun doelstellingen hadden bereikt.
Wat betreft het toezicht van de Commissie en de EIB kwam de Rekenkamer tot de volgende bevindingen:

de Commissie vertrouwde geheel op de werkzaamheden die de EIB verrichtte en oefende geen eigen toezicht uit;

het niveau van het toezicht van de EIB was tot 2005 niet adequaat;

er was een gebrek aan coördinatie tussen de activiteiten van de EIB en die van de Commissie, met name op lokaal niveau;

er werd niet genoeg nadruk gelegd op milieutoezicht.

Ten aanzien van de verwezenlijking van de doelstellingen van de projecten constateerde de Rekenkamer dat de projecten voor technische bijstand grosso modo hun doelstellingen hadden gehaald. Bij de projecten inzake rentesubsidies en transacties met risicodragend kapitaal was de situatie gevarieerder, daar ze hun doelstellingen slechts ten dele bereikten.
Nu het MEDA-programma is geëindigd en het nieuwe Europese Nabuurschaps- en Partnerschapsinstrument (ENPI) in 2007 is gelanceerd, moet de Commissie:

een evaluatie en een toezichtprogramma opzetten die passen bij bankmaatregelen;

een doeltreffende coördinatie verzekeren van de bijstand van de Gemeenschap, de EIB en andere internationale/lokale partners, om de samenhang en de complementariteit van hun activiteiten te verhogen;

adequate beheersovereenkomsten sluiten, die een passend toezicht verzekeren, de milieu-aspecten bestrijken en de financiële belangen van de Gemeenschappen vrijwaren;

garanderen dat het toezicht door de EIB zodanig is dat alle projecten adequaat worden uitgevoerd en dat de financiële en rapportageverplichtingen van de intermediairs/projectontwikkelaars worden nagekomen;

bij transacties met risicodragend kapitaal een algehele strategie op Commissieniveau uitstippelen en het beste uitvoeringsproces kiezen, hetzij via direct beheer, hetzij via beheer door internationale/lokale partners.

Europese Rekenkamer Communicatie en verslagen - Persdienst 12, rue Alcide De Gasperi - L-1615 Luxemburg Tel.: (+352) 4398 45224 - Fax: (+352) 4398 46233 - GSM: (+352) 621 55 22 24 e-mail: press@eca.europa.eu