Iraaks leger belegert hoofdkwartier Iraanse oppositie


Misdaden Iraakse machten (onder druk van Iran) tegen PMOI

Amsterdam, 20090318 -- Iraakse machten hebben in Irak het hoofdkwartier waarin de Iraanse ballingen verblijven belegerd. De inwoners en een veiligheidsverantwoordelijke meldden dat, kort nadat de nationale veiligheidsadviseur had beloofd het hoofdkwartier te willen sluiten.

Een bron aan het Ministerie van Binnenlandse zaken van Irak zei dat Iraakse soldaten kamp Ashraf op donderdag omringden, nadat de inwoners een poging weerstonden toen hen werd gesommeerd een gebouw in het kamp te verlaten. De soldaten hielden de toegang van brandstof en geneesmiddelen tegen, zei hij.

De nationale veiligheidsadviseur Mowaffaq Al-Rubaie beloofde in januari kamp Ashraf, de verblijfplaats van 3.500 leden van de Iraanse oppositie, de People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI) tot eind maart te sluiten.

"Iraakse machten hebben het kamp omsingeld. Niemand wordt binnen of eruit gelaten," zei een bron van het Iraakse Ministerie van Binnenlandse zaken zondag. "Wij hebben instructies gekregen van Mowaffaq Al-Rubaie om het kamp af te grendelen".

Rubaie was niet bereikbaar voor commentaar, maar een beambte in zijn kantoor, die zijn naam weigerde te noemen, omdat hij niet werd gemachtigd te spreken, ontkende dat de veiligheidsmacht het kamp had omsingeld.

Op een bezoek aan Iran op 23 januari, zei Rubaie dat kamp Ashraf "binnen twee maanden een deel van de geschiedenis" zal worden. In een verklaring op vrijdag, herhaalde zijn kantoor zijn intentie om het te sluiten.

"De regering zal niet terugkomen op zijn beslissing om het kamp te sluiten... De inwoners hebben de keuze tussen het terugkeren naar Iran of naar een derde land gaan," voegde de verklaring toe.

Leiders van de Iraanse oppositiegroep, die in Ashraf in het noorden van Bagdad voor twee decennia zijn gestationeerd, zeiden dat de Iraakse veiligheidsmacht de inwoners met elektrische stokken hebben geslagen.

"Zij dreigden hen om het kamp te verlaten, belemmerden basislevensmiddelen binnen te komen en stuurdende vrachtwagens terug: deze betekenen de schending van de Conventie van Genève," zei Shahriar Kia, een woordvoerder van de PMOI in het kamp, telefonisch.

Een beambte van het Ministerie van Binnenlandse Zaken zei ook dat de Iraakse troepen inwoners sloegen voordat de VS machten die het kamp bewaken ingrepen.

Het lot van de inwoners van Ashraf is in het ongewisse geweest, sinds Irak het dit jaar van de VS overnam. De Sjiitische moslimleiders van Irak zijn vriendelijk met Teheran, dat het kamp wil sluiten en een lijst van gezochte PMOI leden voor vervolging overhandigde.

De mensenrechtenorganisaties zeggen dat het verdrijven van de inwoners tegen hun wil de internationale wetgeving zal schenden.

De regering beschouwt de PMOI als terroristen, net als de Verenigde Staten en Iran. In januari ging de Europese Unie akkoord de groep van zijn lijst van terroristische organisaties te verwijderen.

Bron: Reuters, Jtwnetwork.nl





P. Boland