Gemeente Delft

Hier past een boom!
Waar zou u graag een boom willen hebben?

De gemeente wil Delftenaren de gelegenheid geven om een plek aan te wijzen waar zij graag een boom zouden willen. Tot eind 2008 kunnen burgers een locatie en eventueel soort boom melden bij de gemeente. Bij een positieve beoordeling wordt gestreefd de bomen op boomfeestdag op 18 maart 2009 te planten. In diverse gemeenten is de actie "Hier past een boom!" succesvol verlopen; vele plekken zijn door burgers aangemeld. Delft wil zich hierbij graag aansluiten.

De gemeente Delft wil meer bomen en planten inpassen. In het verleden zijn meer bomen gekapt, dan geplant. Het roer moet nu om. Bomen zijn om verschillende redenen verdwenen. Sommige waren ziek, te oud of soms moesten ze verdwijnen vanwege bouw of verkeersmaatregelen. Als het om kapvergunningsplichtige bomen gaat worden overigens nieuwe bomen teruggeplant.

In de afgelopen weken heeft de gemeente in samenwerking met de bomenstichting meegedaan aan het X-factor project. Dit project was bedoeld om burgers een boom uit te laten kiezen die voor hen een bijzondere betekenis heeft. In aansluiting op dit X-factor project, kunnen burgers nu een plek aanwijzen waar zij graag een boom geplant zouden willen hebben.

Bij het indienen van een voorstel is het goed om met het volgende rekening te houden:
* Het gaat alleen om locaties voor bomen in de openbare ruimte, dus geen particuliere grond;
* De aanvraag moet gemotiveerd worden;

* Locaties waar herstructurering gepland is kunnen niet worden meegenomen, uiteraard wel alternatieven in diezelfde omgeving.

U kunt een e-mail sturen naar milieu@delft.nl of een brief sturen naar de gemeente Delft, vakteam Milieu, Postbus 340, 2600 AH te Delft met uw gegevens (naam, adres en e-mailadres, de motivatie voor de plek en evt. een suggestie voor de boomsoort).

Ieder voorstel zal serieus worden beoordeeld. Maar het melden van een plek biedt uiteraard geen garanties. Het planten van een boom in de openbare ruimte is immers moeilijker dan het lijkt; de ondergrond moet goed zijn, er mogen geen kabels en leidingen lopen en, het mag niet ten koste gaan van andere bestemmingen (zoals bijvoorbeeld parkeerplaatsen). De gemeente laat natuurlijk weten wat er met de voorstellen gebeurt.

De gemeente hoopt op boomfeestdag 18 maart 2009 veel nieuwe bomen te kunnen planten.

Noot voor de redactie (