Gemeente Hilversum

Re-integratie werpt eerste vruchten af

publicatiedatum: woensdag 11 maart 2009

In totaal 180 mensen zijn het afgelopen jaar aan werk geholpen. Dat blijkt uit het `Verslag re-integratie 2008' van de afdeling Sociale Zaken, dat het college van burgemeester en wethouders vandaag heeft vastgesteld. Het onderwerp re-integratie staat geagendeerd voor De Discussie van 18 en 25 maart.

Ondanks het aantal succesvolle re-integratietrajecten steeg het totale aantal klanten het afgelopen jaar licht, namelijk met 16 personen. Herstart van de uitkering, werk dat uiteindelijk toch niet doorgaat en kortdurend werken bij een uitzendbureau zijn daar mede oorzaak van. Voor een aantal klanten is toeleiding naar werk bovendien niet of nog niet aan de orde, bijvoorbeeld klanten die 65 jaar of ouder zijn, tijdelijk in een Blijf van mijn lijfhuis wonen of dak- en thuisloos zijn. Het aantal klanten in deze groep steeg met 30. Sociale zaken pleit er in het verslag voor om het resultaat van re-integratiebeleid niet alleen te beoordelen op de uitstroom van bijstandsgerechtigden naar een betaalde baan, maar ook op zaken als opgedane werkervaring.

Ondanks de economische recessie blijft Sociale Zaken, samen met het UWV WERKbedrijf, veel energie steken in het aan het werk helpen van mensen met een uitkering. In het Werkgeversservicepunt (WSP) worden zoveel mogelijk klanten meteen begeleid naar vacatures, terwijl daar ook gewerkt wordt aan het opbouwen van goede relaties met de werkgevers. Mensen die nog niet meteen bemiddeld kunnen worden krijgen een traject op maat. Ook wordt het komende jaar het zelfstandig ondernemerschap als mogelijkheid om aan het werk te komen weer volop gestimuleerd en ondersteund.