Ingezonden persbericht


18 maart a.s
Activiteiten Nationale Boomplant in Broek in Waterland Havenrakkers planten bomen in boomgaard 't Stokpaardje

Leerlingen van groep 8 van Openbare Basisschool De Havenrakkers in Broek in Waterland planten woensdag 18 maart op de Nationale Boomplantdag twaalf perenbomen in de boomgaard van 't Stokpaardje. Zij doen dit samen met wethouder Jaap Wortel (Groenvoorziening en Ruimtelijke Ordening) van de gemeente Waterland. De boomgaard is onderdeel van het gelijknamige nieuwbouwproject dat in oktober 2008 is opgeleverd door Bouwcompagnie, de ontwikkelingsafdeling van woningcorporatie Wooncompagnie.

't Stokpaardje bestaat uit zeven sociale huurwoningen(100 m2), drie Koopzekerwoningen (109 tot 123 m2) en een gemeenschappelijke boomgaard. Deze woningen zijn gerealiseerd op de plek van de gelijknamige voormalige school. "De animo voor de huizen op dit unieke stukje in Broek en Waterland was overweldigend. Het is dan ook een prachtige locatie in een rustig wijkje middenin het dorp met heel veel groen", aldus Froukje Hagenbeek, Hoofd Woondiensten van de vestiging Purmerend van Wooncompagnie die de festiviteiten bij 't Stokpaardje begeleidt.

Monumentale bomen
Tijdens de bouw van de tien vierkamerwoningen is uiterst voorzichtig omgesprongen met zes bestaande bomen op de locatie. Zij vallen onder Monumentenzorg en in de huur- en koopcontracten zijn daarom zelfs bijzondere bepalingen over deze bomen opgenomen. Om het groene karakter van het gebied te versterken, heeft Wooncompagnie besloten aan de voorzijde van de huizen een gemeenschappelijke boomgaard aan te leggen. Hier planten de leerlingen nu samen met wethouder Wortel de twaalf perenbomen, waarna ze plantdiploma's ontvangen. "Ook worden tussen de woningen lage heggen aangelegd als natuurlijke afscheiding", aldus Froukje.

Speeltoestellen
Wooncompagnie heeft de bescheiden boomgaard verder als openbare ruimte ingericht door een aantal speeltoestellen te plaatsen. Wethouder Alice Brom (Onderwijs) neemt deze officieel in gebruik nadat de bomen zijn geplant. "Kort hierna wordt uiteindelijke het totale ontwikkelde gebied officieel overgedragen aan wethouder Fred Bouwman (Ruimtelijke Ordening en bouwprojecten). De gemeente is vanaf dat moment verantwoordelijk voor de openbare ruimte", aldus Froukje.

De pers is van harte welkom bij de festiviteiten op 't Stokpaardje aan de C. Roelestraat in Waterland op woensdag 18 maart. Het programma ziet er als volgt uit:

9.15 uur Wethouder Wortel plant met een aantal kinderen de eerste boom, waarna het planten van de overige bomen volgt.
10.00 uur Wethouder Brom neemt de speeltoestellen officieel in gebruik 10.15 uur De leerlingen ontvangen hun plantdiploma's 10.30 uur Wooncompagnie draagt de openbare ruimte over aan wethouder Bouwman.

---- --