Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 17 maart '09

Dinkelland ziet geen 'plus' in de WGR+

Woensdag 18 maart a.s. komt de Commissie Toekomst Stadsregionale Samenwerking, onder voorzitterschap van Ed Nijpels, naar de Regio Twente. Deze commissie moet een advies uitbrengen over de toekomst van de stadsregionale samenwerking in het kader van de WGR+.

Standpunt Dinkelland
Het standpunt van Dinkelland over de meerwaarde van de WGR+ is zeer helder. De gemeente Dinkelland is er geen voorstander van om de WGR+ verder invulling te geven.

Wethouder Eric Kleissen: "Dinkelland hecht veel waarde aan samenwerking binnen de regio Twente. Deze samenwerking is er al als het gaat om de brandweer en de GGD, en deze verloopt zeer goed. De meerwaarde hiervan zien we zeker in en we pleiten er ook voor om deze samenwerking voort te zetten. Samenwerking op regionale basis heeft ook zeker meerwaarde in grote projecten zoals deze in de Agenda van Twente zijn opgenomen. Neem bijvoorbeeld het verbreden van de A1-zone. Dit is een project waarin regionale samenwerking veel meerwaarde op kan leveren."

Maar de meerwaarde van de WGR+ ziet Dinkelland niet in. "Het college van Dinkelland ziet geen 'plus' in de WGR+. De beleidstaken die binnen deze WGR+ vallen, ruimtelijke ordening, wonen, verkeer en werken, zijn taken van de provincie. Deze taken moeten volgens ons in het kader van de democratische legitimiteit bij de provincie blijven liggen. De regio heeft nu nog taken op het gebied van verkeer en vervoer. Deze moeten volgens ons ook overgeheveld worden naar de provincie. De extra bestuurslaag binnen de regio kost veel tijd en geld en leidt tot veel dubbel werk met als gevolg grote bestuurlijke druk. Als voorbeeld noem ik de besluitvorming over woningbouw in de regioraadsvergadering van 25 februari jl. Dit geeft ons weinig vertrouwen en dat betreuren wij ten zeerste. We zijn bang dat hierdoor de reguliere samenwerking binnen de WGR+ onder druk komt te staan. Ons standpunt is dus glashelder: geen verdere invulling geven aan de WGR+", besluit Kleissen.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het team communicatie, Birgit Boode op telefoonnummer 0541-854100 / / 06-52624307 of b.boode@dinkelland.nl.