Raad van Hoofdcommissarisen:

Extra trainingscentrum en geld nodig voor rijvaardigheid agent

De Raad van Hoofdcommissarissen wil een tweede opleidingscentrum rijvaardigheid. Deze zou in het zuiden van het land moeten komen. Nu nog laten veel zuidelijke korpsen een rijvaardigheidstraining in het landelijk centrum Lelystad achterwege, omdat het teveel geld en tijd kost. Jan Stikvoort, korpschef Hollands Midden en portefeuillehouder verkeersveiligheid van de Raad van Hoofdcommissarissen in EénVandaag: "Waar ik voor pleit zijn extra faciliteiten om de rijvaardigheidstoets voor agenten uit te breiden, er moet een tweede centrum komen." Stikvoort erkent dat het voor sommige korpsen ook een kwestie van budget is om agenten al dan niet in Lelystad te laten trainen. Ook daarvoor zou meer financiële ruimte moeten komen. Stikvoort: "Medewerkers die bijvoorbeeld de toets niet halen, moeten binnen de korpsen mogelijkheden krijgen om verder aan hun vaardigheid te werken, desnoods moet het verplicht gesteld worden."

2006

Vanochtend meldde de Volkskrant dat er de afgelopen drie jaar 10 agenten en één burger omgekomen zijn bij ongevallen met politievoertuigen. Eerder al, in september 2006, bleek uit een reportage van EénVandaag dat er jaarlijks vele honderden gewonden en enkele doden te betreuren zijn bij ongevallen waarbij politieauto's betrokken zijn. EénVandaag belde in 2006 met alle korpsen om te horen hoe zij hun rijvaardigheidstraining geregeld hadden. Veel korpsen hadden niets geregeld. Na een nieuwe belronde langs de korpsen, blijken meer politieregio's hun zaken op orde te hebben. Deels door eigen trainingen te verzorgen, deels door de trainingen te laten lopen via Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Een aantal korpsen zal pas komend jaar aan de slag gaan met rijvaardigheidstrainingen.

Te duur, te ver weg, niet goed genoeg

Veelgehoorde argumenten van de korpsen die geen gebruikmaken van het centrum in Lelystad zijn dat het te duur is, te ver weg en dat de opleiding te weinig praktijkgericht zou zijn op de openbare weg. Ook klagen korpsen over het feit dat de training plaatsvindt in andere auto's dan die waarmee het eigen korps rijdt.

Uitzending EénVandaag woensdag 18 maart om 18.15 uur op Nederland 1,