European Union



Brussel, 18 maart 2009

EU start besprekingen over Europese agentschappen

Vorige week zijn de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie in Straatsburg voor het eerst begonnen met formele besprekingen over de taak en de plaats van de Europese agentschappen binnen de EU.

De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margot Wallström, zei naar aanleiding hiervan: "Agentschappen spelen een belangrijke rol in de EU en hebben door de jaren heen een waardevolle bijdrage geleverd. Maar we kunnen ze nog meer verbeteren en ik ben verheugd dat de drie instellingen voor het eerst hebben toegezegd samen om de tafel te gaan zitten om hierover afspraken te maken".

Er zijn momenteel 28 Europese agentschappen, verspreid over de lidstaten van de EU. Voor veel burgers zijn deze het dichtstbijzijnde aanspreekpunt van de EU. Hun activiteiten variëren - sommige ondersteunen de besluitvorming van de Unie door beschikbare deskundigheid te bundelen, andere nemen individuele besluiten aan de hand van afgesproken EU-normen en weer andere helpen bij de uitvoering van het EU-beleid. Bij de oprichting van agentschappen van geval tot geval is echter geen sprake van een algemene visie op de plaats van de agentschappen binnen de Unie. Dit heeft de doeltreffende werking van de agentschappen bemoeilijkt en ertoe geleid dat hun resultaten niet toepasbaar zijn in de EU in haar geheel.

In de mededeling "Europese agentschappen - Verdere ontwikkelingen" van maart 2008 heeft de Commissie het Parlement en de Raad uitgenodigd voor een interinstitutioneel debat om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen met betrekking tot de rol van de regelgevende agentschappen en hun plaats binnen het bestuur van de EU.

Meer informatie:

Europese agentschappen - Verdere ontwikkelingen:

MEMO/08/159

http://europa.eu/agencies/index_nl.htm

Achtergrond:

Op 10 maart zijn vertegenwoordigers van de drie instellingen voor het eerst als interinstitutionele werkgroep voor regelgevende agentschappen bijeengekomen. De werkgroep heeft afgesproken dat het doel moet zijn tot een gemeenschappelijke aanpak van de drie instellingen met betrekking tot de agentschappen te komen. De deelnemers hebben toegezegd hun conclusies zo snel mogelijk bekend te maken.

De werkgroep zal zich bezighouden met zaken als financiering, begroting, toezicht en beheer. In de komende besprekingen zal de werkgroep rekening houden met de resultaten van de evaluatie van de gedecentraliseerde Europese agentschappen die momenteel in opdracht van de Commissie plaatsvindt. De bevindingen van deze evaluatie worden eind dit jaar verwacht.

Interinstitutionele werkgroep voor regelgevende agentschappen - Gemeenschappelijke verklaring

Het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie hebben afgesproken een interinstitutionele dialoog over de regelgevende agentschappen aan te gaan. Doel is de huidige situatie te evalueren, en met name de samenhang, doeltreffendheid, aansprakelijkheid en transparantie van deze agentschappen, en afspraken te maken over hoe zij beter kunnen functioneren.

De drie instellingen hebben erkend dat de regelgevende agentschappen een belangrijke rol spelen in de uitvoering van het EU-beleid en bevestigd dat ze daarom een doeltreffender hulpmiddel moeten worden.

De interinstitutionele werkgroep zal zich bezighouden met een aantal centrale thema's die door de deelnemende instellingen worden aangedragen, zoals de rol en plaats van de agentschappen in de institutionele structuur van de EU, de oprichting, structuur en werking van de agentschappen, en kwesties op het gebied van financiering, begroting, toezicht en beheer.

Tijdens de eerste vergadering van de interinstitutionele werkgroep op 10 maart in Straatsburg hebben de deelnemers afgesproken dat de werkgroep zo snel mogelijk haar conclusies bekend zou maken.

Na de eerste vergadering van de werkgroep zullen werkzaamheden op technisch niveau worden verricht. Deze technische groep zal over een maand voor het eerst bijeenkomen en een methodologie/draaiboek voor de toekomstige werkzaamheden opstellen, dat in de eerstvolgende vergadering op politiek niveau in het vroege najaar zal worden gepresenteerd. Het secretariaat van de interinstitutionele werkgroep wordt verzorgd door de Commissie, in nauwe samenwerking met het Parlement en de Raad.