Politie Twente

Persbericht Politie Twente

Enschede, 18 maart 2009

Aantal ongelukken politie in Twente gedaald

Het aantal ongelukken veroorzaakt door de politie Twente is gedaald. In 2008 veroorzaakten medewerkers van de politie Twente 58 ongevallen, waarvan tenminste 20 eenzijdige materiele aanrijdingen waren. Opvallende politievoertuigen waren bij 35 aanrijdingen betrokken. In 2006 en 2007 telde de politie elk jaar 63 en in 2005 79 ongevallen. Het gaat hier om ongevallen of aanrijdingen die de politie zelf veroorzaakte en bij de eigen verzekering gemeld heeft.

De ongevallen in Twente variëren van kleine materiele aanrijdingen tot ongevallen met ernstig letsel. In 2007 was er sprake van een dodelijk ongeval. Een politiemedewerker op weg naar een aanrijding op de A1 reed bovenop de auto van de persoon die hulpverlening kreeg. Daarbij kwam een ambulancemedewerker om het leven. De materiele schadelast bedroeg in 2008 E 23.324 tegenover E 228.449 in 2005. De schadebetalingen zijn gedaald van E 115.551 in 2005 naar E 20.810 in 2008.

De politie Twente besteedt nadrukkelijk aandacht aan de rijvaardigheid van politiemensen en aan de bewustwording van de risico's die horen bij het rijden met politievoertuigen zonder zwaailicht, met alleen zwaailicht of met zwaailicht en geluidssignalen. Die inzet mag echter niet onnodig de veiligheid van andere weggebruikers in gevaar brengen. Daarom is er sinds 2004 een eigen aanvullende rijopleiding, waarbij medewerkers in een volledig uitgeruste opvallende politieauto gedurende een halve dag instructie krijgen op de openbare weg. Het Openbaar Ministerie heeft daarvoor ontheffing verleend. De opleiding is eind 2007 versterkt door het aantal instructeurs en auto's uit te breiden van één naar drie. De drie auto's zijn uitgerust met dubbele bediening, zodat de rij-instructeur kan ingrijpen. Zeventig procent van de betrokken medewerkers heeft ondertussen de eigen aanvullende rijopleiding gevolgd.

In de Brancherichtlijn voor het rijden met politievoertuigen is vastgelegd wat de regels zijn. Begin maart is een nieuwe Brancherichtlijn voor Optische en Geluidssignalen van kracht geworden. Die richtlijn leidt onder andere tot verbeteringen in de techniek, waaronder de keuze voor een tweetonig signaal met twee volumeopties voor alle hulpdiensten. De regeling maakt ook duidelijk hoe hulpdiensten moeten omgaan met het voeren van zwaailicht en sirenes.