Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen blij met steun Obama voor rechten homo's bij de VN

18 mrt 2009 | Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen is blij dat de Verenigde Staten zich willen aansluiten bij de verklaring van de Verenigde Naties die oproept een einde te maken aan de strafbaarstelling van homoseksualiteit. De verklaring kwam in december tot stand op initiatief van Frankrijk en Nederland.

"Het is goed dat de VS als een van de traditionele voorvechters voor mensenrechten de VN-verklaring nu ook ondertekenen," aldus Verhagen. "Er zijn nog steeds zeven landen waar op uitingen van homseksualiteit de doodstraf staat. Ik hoop dat het Amerikaanse besluit voor nog meer landen een impuls betekent om de verklaring te onderschrijven en een eind te maken aan de vervolging of discriminatie op grond van seksuele geaardheid."

De verklaring werd in december in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York gepresenteerd door de Franse staatssecretaris van Mensenrechten Rama Yade en minister Verhagen. Nederland spant zich als onderdeel van het mensenrechtenbeleid in om discriminatie en vervolging van homoseksuelen, lesbiennes en transseksuelen wereldwijd tegen te gaan. Naast Nederland en Frankrijk ondertekenden 64 andere lidstaten van de VN de verklaring.

Door de verklaring is de discussie over de mensenrechten van homo's, lesbiennes en transseksuelen nadrukkelijker op de agenda van de VN gezet. Vooral in een aantal Arabische en Afrikaanse landen heerst veel weerstand ten opzichte van de gelijkberechtiging van homoseksuelen. De verklaring is niet juridisch bindend, maar kan een eerste stap zijn op weg naar een VN-resolutie.

Meer informatie


* Verklaring State Department (Engels) Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl