Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Nederlandse energiegebruiker wordt uitgemolken

18-03-2009 * De SP heeft woensdag geprotesteerd bij een geheime aandeelhoudersvergadering van NUON. Zweedse Vikingen begonnen alvast met het uitmelken van de Nederlandse energiegebruiker. Uit onderzoek in de Verenigde Staten en Engeland blijkt namelijk dat de energieprijzen door fusies en overnames flink omhoog zijn gegaan. NUON dreigt overgenomen te worden door het Zweedse bedrijf Vattenfall.

Vikingen melken Nederlandse koe

Melkkoe

Op de aandeelhoudersbijeenkomst werden gemeente- en provinciebestuurders ingelicht over de mogelijke verkoop. De locatie van de bijeenkomst werd door NUON en de gemeenten en provincies geheim gehouden. Volgens SP-gemeenteraadslid Laurens Ivens laat dit zien hoe er besloten wordt over de verkoop van NUON. "Niemand van NUON wil meedoen aan openbare debatten over de mogelijke verkoop. Ook de locatie van de aandeelhoudersvergaderingen wordt geheim gehouden. De bestuurlijke elite wil zonder verantwoording af te leggen in de achterkamertjes besluiten over de verkoop van ons gas en licht. En dit terwijl drie kwart van de bevolking tegen is."

Aandeelhouder

Een aandeelhouder van NUON ontvangt een actiefolder van Laurens Ivens (rechts)

De provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar hebben inmiddels aangegeven tegen de verkoop van NUON te zijn.

Op vrijdag 27 maart wordt tijdens een speciale editie van het Politiek Café gedebatteerd over de verkoop van NUON. Kijk voor meer informatie over dit debat op de actiekalender.

Teken ook tegen de verkoop van NUON op www.zezijnnuts.nl