Ingezonden persbericht

woensdag 18 maart 2009

UWV-baas: 'Verlagen uitkeringen bespreekbaar'

Amsterdam, 18 maart 2009 - 'Uiteindelijk is in een recessie alles bespreekbaar, ook het verlagen of bekorten van de ww-uitkering.' Dat zegt Joop Linthorst (60), baas van uitkeringsinstantie UWV deze week in Elsevier.

De voormalig PvdA-wethouder van Financiën in Rotterdam vindt dat de overheid zijn financiën op orde moet houden. 'In crises klinken veel pleidooien om de sluisdeuren nu maar even open te zetten. Als het probleem achter de rug is, dan zien we wel weer. Maar dan loop je het risico dat je zo'n groot probleem hebt gecreëerd dat daar nauwelijks meer een oplossing voor is.' Linthorst moest begin jaren tachtig als wethouder fors bezuinigen.

Linthorst bepleit terughoudendheid met regelingen als de werktijdverkorting of de deeltijd-ww die het kabinet overweegt. Zijn partij de PvdA pleitte onlangs voor verlenging van de werktijdverkorting tot 2010. 'Als tijdelijk instrument is het te verdedigen. Hoe langer het duurt, hoe meer de effectiviteit natuurlijk afneemt. We moeten oppassen mensen een vals perspectief te bieden.'

Een recessie verandert de arbeidsmarkt immers permanent, zegt Linthorst. 'Een recessie is niet twee jaar afzien en dan is alles weer normaal. Sectoren in de economie verdwijnen.' Linthorst zag zelf in de jaren tachtig de scheepsbouw verdwijnen naar Japan en Korea.

'Het is de opgave voor dit kabinet om het instrument zo vorm te geven dat het niet het lijden rekt van een bedrijf. Bijvoorbeeld: als bedrijven deeltijd-ww krijgen, moeten ze beloven die mensen daarna niet alsnog te ontslaan.'

Lees ook het artikel op elsevier.nl http://vedm.net/click2?l=tjMLO&m=3V9J&s=Qk6MVa