Ingezonden persbericht


Teylers Museum koopt schilderij terug

Teylers Museum is er in geslaagd een bijzonder schilderij terug te kopen. Het gaat om een vroeg 20ste-eeuws doek van Johannes Klinkenberg (1852-1924). Het werk werd in 1909 verworven, maar in 1966 weer verkocht. Dit om redenen van veranderde smaak én financiële malaise van het museum. Vanaf 20 maart 2009 maakt Klinkenbergs Bloemenmarkt in Den Haag zijn come back in het museum. Het krijgt een plaats in de Tweede schilderijenzaal, waar het ruim 50 jaar heeft gehangen.

`Vandaag de dag is het moeilijk voorstelbaar dat Teylers Museum iets uit de eigen collectie verkoopt. We zijn juist een museum dat laat zien hoe smaak verandert. Alles draait om de geschiedenis van de collectie', aldus directeur Marjan Scharloo. `Daarom zijn we verguld met het feit dat deze Klinkenberg kon worden teruggekocht'. De aankoop is mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de Stichting Gifted Art en een particuliere schenker.

Het Bestuur van Teylers Stichting liet in 1966 een aantal doeken veilen die niet tot de kerncollectie behoorde. Dit om nieuwe aankopen te kunnen doen. Door de slechte financiële situatie van het museum moest het geld al snel worden gebruikt voor reparaties aan het gebouw. Scharloo: `Deze periode ligt gelukkig ver achter ons. Sinds de BankGiro Loterij vanaf 2008 het museum gedurende 5 jaren met steeds 200.000,- ondersteunt, is het museum weer in staat kunst te kopen die past binnen de historische collectie. Daarin ontbreken nog enkele werken van de Haagse School en Amsterdamse Impressionisten'.

Bloemenmarkt in Den Haag, aangekocht bij Kunsthandel Simonis & Buunk in Ede, behoort tot Klinkenbergs meest ambitieuze werken, gezien het uitzonderlijke formaat (83 b x 144 cm h) en de aandacht voor de afgebeelde figuren. Alhoewel hij wel de Hollandse Canaletto is genoemd, treedt de kunstenaar met een werk als dit vooral in dialoog met 17de-eeuwse voorgangers als Jan van der Heyden, Gerrit Berckheyde en Johannes Vermeer.