Ingezonden persbericht


PERSBERICHT nieuwe tentoonstelling

Den Haag, 19 maart 2009

Scheveningen 1955-1965: foto's Jacques Meijer

Vanaf 28 maart 2009 zal bij Panorama Mesdag de tentoonstelling "Scheveningen 1955-1965: foto's Jacques Meijer" te zien zijn. Deze tentoonstelling biedt de bezoeker een nostalgische terugblik op het Scheveningen van ruim zeventig jaar later, dan dat de schilder H.W. Mesdag en zijn team dezelfde badplaats vereeuwigden in het beroemde Panorama Mesdag.

Na zijn studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag vestigde Jacques Meijer (1934) zich in 1955 als zelfstandig fotojournalist in Den Haag. In de periode 1955-1965 fotografeerde hij veel in Scheveningen. Voor deze tentoonstelling zijn 60 zwart wit fotoŽs geselecteerd die een mooi tijdsbeeld geven bestaande uit diverse themaÂŽs: de haven, het strand, de visserij, Veronica, de boulevard, HTM, uitgaan, circus etc. Onder de nostalgische sfeerfoto's zijn foto's te zien van Willeke Alberti genomen bij een optreden tijdens de visserijdagen in 1964. Ook vrouwen in Schevenings kostuum ontbreken niet. Hun portretten zijn op diverse foto's te bewonderen bijvoorbeeld genietend in een zweefmolen, maar ook pratend buiten op straat in één van de kleine straten van het oude vissersdorp. Natuurlijk is de visserij ook vertegenwoordigd: zo geeft één van de foto's een glimp van hardwerkende vissers genomen door de mazen van de vissernetten heen. Ook het sorteren van de vis in de visafslag was een scène die Meijer op artistieke wijze heeft vastgelegd. Jacques Meijer fotografeerde Scheveningen vanuit allerlei punten: ter land en strand, op zee en vanuit de lucht.

De periode die Jacques Meijer op de gevoelige plaat heeft vastgelegd laat zien dat grote veranderingen werden ingezet. De pier werd gebouwd en op zee ging in 1960 radiopiraat Veronica voor anker. Scheveningen werd voor iedereen: frisse lucht, vrije ether.

De opening van de tentoonstelling zal op 28 maart 2009 om 17:30 worden verricht door Marcel Verreck, cabaretier en columnist.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 28 maart t/m 20 september 2009 in Panorama Mesdag - Zeestraat 65 - Den Haag. Maandag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur / zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.panorama-mesdag.com

Panorama Mesdag is iedere dag geopend en volledig toegankelijk. (Museum Mesdag is gesloten tot begin 2010.)


---