Ingezonden persbericht

EUROPESE UNIE

Comité van de Regio's

Perscommuniqué

CdR/09/CP 029.nl

Brussel, 19 maart 2009

Van den Brande en Pöttering roepen lokale en regionale politici op zich in te zetten voor de Europese verkiezingen

Luc Van den Brande, voorzitter van het Comité van de Regio's (CvdR), en Hans-Gert Pöttering, voorzitter van het Europees Parlement, hebben er samen bij lokale en regionale vertegenwoordigers uit heel Europa op aangedrongen hun burgers over te halen te gaan stemmen tijdens de Europese verkiezingen van juni aanstaande.

In een open brief benadrukken Van den Brande en Pöttering het belang van deze verkiezingen, die op 4 of 7 juni worden gehouden en waaraan 375 miljoen kiesgerechtigden kunnen meedoen, van wie 36 miljoen voor de eerste keer.

De brief is verstuurd aan de hoofden van de nationale verenigingen van decentrale besturen in elke lidstaat, zodat deze de boodschap ervan kunnen doorgeven aan alle verkozen regionale en lokale politici. Doel is lokale en regionale overheden ertoe aan te zetten hun burgers beter te informeren over Europa, bijv. door plaatselijke bijeenkomsten met CvdR-leden en (kandidaat-)Europarlementariërs te organiseren of op hun websites uitleg te geven over de Europese verkiezingen. De brief kan in iedere EU-taal worden opgevraagd via de verkiezingswebsite van het CvdR.

Ook heeft het CvdR een reeks korte videofilmpjes met interviews met regionale politici uit alle lidstaten gemaakt, waarin zij uitleggen wat het belang van Europa is en waarom het belangrijk is om in juni te gaan stemmen. Deze filmpjes mogen gratis worden gebruikt en kunnen vanaf de verkiezingswebsite van het CvdR worden gedownload. (Daarnaast staan professionele formats en andere diensten ter beschikking; voor meer details hierover kunt u terecht bij de persdienst van het CvdR).

Regio's, steden en verenigingen van decentrale overheden worden ook aangemoedigd om op hun homepage een portaal over de Europese verkiezingen op te nemen en voor een link te zorgen naar de verkiezingswebsite van het CvdR, die 27 nationale rubrieken bevat.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.eu

Het Comité van de Regio's

Ongeveer twee derde van de EU-wetgeving wordt ten uitvoer gelegd door lokale en regionale overheden in de lidstaten. Het Comité van de Regio's is in 1994 opgericht om lokale en regionale overheden te laten meepraten over de inhoud van die wetgeving. Het komt vijf maal per jaar in voltallige vergadering bijeen om zijn 344 leden over adviezen over wetgevingsvoorstellen te laten stemmen.

De Europese Commissie (die wetgevingsvoorstellen kan indienen) en de Raad (die - doorgaans samen met het Europees Parlement - de uiteindelijke inhoud van de wetgeving bepaalt) moeten het Comité van de Regio's verplicht raadplegen over voorstellen op tal van beleidsterreinen, waaronder milieu, werkgelegenheid en vervoer.

Met het Verdrag van Lissabon gaat het Comité van de Regio's nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het Comité van de Regio's in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als EU-wetgeving naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.