Gemeente Heerlen

Gemeente Heerlen, 19 maart 2009

Bijzondere inzet voor Heerlen
Gerrit van der Bijl krijgt Koninklijke onderscheiding

Tijdens zijn afscheid op 18 maart 2009 is de heer Gerrit van der Bijl, benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Als directeur Majeure Projecten (en daarvoor directeur Stadsontwikkeling) bleek de heer van der Bijl voor onschatbare waarde voor de gemeente Heerlen. Hij heeft beide functies op uitmuntende en initiatiefrijke wijze ingevuld.

Hij heeft vele grote projecten op zijn naam staan, zoals het Maankwartier, de revitalisering van het Theater Heerlen, de verbouwing van het Glaspaleis, het behoud van het CBS voor Heerlen en de nieuwbouw van het kantoor van het CBS en daarmee uiteraard ook de werkgelegenheid. Al deze gebouwen zijn markant en beeldbepalend voor een moderne cultuurstad Heerlen.

Economische impulsen
Ook aan de economische ontwikkeling van de stad heeft de heer van der Bijl een flinke bijdrage geleverd. Door het scheppen van werkgelegenheid, het aantrekken van investeerders voor Heerlen en Parkstad Limburg en het verwerven van steun in de lokale en provinciale politiek. Voor de revitalisering van het Theater wist hij extra gelden binnen te halen, waardoor ook de middenzaal kon worden uitgebreid. Daarbij wist hij draagvlak te creëren bij de omwonenden door hen tussentijds goed te informeren. Het hele project is gerealiseerd binnen het beschikbare budget.

Maatschappelijke betrokkenheid
Met al deze majeure projecten heeft de heer van der Bijl de stad Heerlen en Parkstad Limburg iets gegeven waar de bevolking trots op kan zijn. Zowel het Theater als het Glaspaleis zijn van economisch belang voor deze regio. Niet alleen vanwege de werkgelegenheid, maar ook als positieve vestigingsfactor. Naast alle werkzaamheden als directeur, is de heer van der Bijl sinds 2001 penningmeester van de Organisatie Bassin Concerten Maastricht. Ook daarvoor heeft hij zich actief ingezet als vrijwilliger op diverse maatschappelijke terreinen.

Ridder in de orde van Oranje Nassau
De heer van der Bijl wordt gezien als een warme integere persoonlijkheid die voor veel mensen iets betekent. Hij is een ambassadeur voor de stad met een enorm plichtsbesef en op uur en tijd kijkt hij niet. In het kader van representatie heeft met al zijn capaciteiten veel voor de stad gedaan. Hij kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen, anderen heeft gestimuleerd en die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving bijzondere verdienste hebben. Gelet op de uitzonderlijke verdiensten voor de stad Heerlen en de regio Parkstad Limburg, zowel voor de inwoners als voor de uitstraling van de regio als geheel, ontving de heer Gerrit van der Bijl op donderdag 18 maart de Koninklijke onderscheiding Ridder in de orde van Oranje Nassau.