Nederland en België versterken samenwerking

De Belgische minister De Padt (Binnenlandse Zaken) en minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) hebben vandaag afgesproken de samenwerking tussen België en Nederland te versterken. Het gaat daarbij om het wegnemen van belemmeringen voor het bedrijfsleven en de bevolking in de grensstreken om activiteiten over de grens te ondernemen. Vooral in economisch slechtere tijden is het zinvol grensoverschrijdende samenwerking te benutten en de kansen van een open markt te grijpen. Een bijeenkomst hierover in het najaar wordt voorbereid. Verder zijn afspraken gemaakt over samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse politie en op het terrein van de crisisbeheersing.

Zowel de Belgische als de Nederlandse politie hebben analyses klaar over de criminaliteit in hun landen. Afgesproken is dat de politieautoriteiten halverwege dit jaar een gezamenlijke, grensoverschrijdende analyse maken. Op basis daarvan kunnen gezamenlijke prioriteiten worden vastgesteld en kan waar nodig gezamenlijke inzet van de recherche en geüniformeerde politie plaatsvinden. Hiermee wordt grensoverschrijdende criminaliteit beter bestreden. Dit onderwerp komt ook aan de orde tijdens een conferentie waar ook wordt gesproken over de nieuwe veiligheidsregio's in Nederland en hervorming van de brandweer in België.

In Nederland gebruiken de hulpdiensten (politie, brandweer, ambulances) het digitale systeem C2000 voor de mobiele communicatie. In België is het systeem Astrid in gebruik. De ministers hebben afgesproken om er verder aan te werken dat deze communicatiesystemen beter op elkaar aansluiten. Dan kunnen de hulpverleningsdiensten aan beide zijden van de grens beter met elkaar communiceren.

België zal de bredere inzet van Belgische hulpverleningsdiensten bij een ramp op de Westerschelde onderzoeken. Het drukke scheepvaartverkeer op de Westerschelde levert veiligheidsrisico's op, waarbij ongeveer 80 procent van de scheepvaart van en naar Antwerpen gaat. De Nederlandse en de Belgische ambassadeur zullen de aard en de omvang van deze problematiek bespreken, in nauw overleg met de bevoegde autoriteiten.

Noot aan redacties (

RVD Mediafeed