Provincie Utrecht wil Kabinet behoeden voor ernstig bedrijfsongeval

19/03/2009 20:47 Organisatie: Provincie Utrecht Bezuinigingen op Provinciefonds leidt tot investeringsstop op breed front

Met een gevoel van verbazing heeft de provincie Utrecht vandaag kennis genomen van het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen over mogelijke kortingen op het Provinciefonds.

Als het advies wordt overgenomen door het Kabinet betekent dit voor de provincie Utrecht een korting vanaf 2010 met 50 miljoen euro per jaar. De provincie ontvangt nu uit dit fonds jaarlijks 68 miljoen euro. Met deze korting van 80% wordt de bodem weggeslagen onder het werk van de provincie Utrecht en blijft er voor het provinciaal bestuur een beperkt aantal kerntaken over. De logische consequentie is een investeringsstop op een groot aantal beleidsterreinen, projecten en programma's.

Toekomst belangrijke projecten onder druk
Het Advies van de Raad voor de financiële verhoudingen gaat volgens de provincie Utrecht voorbij aan het feit dat het provinciale bestuur met inzet van eigen geld investeert in projecten die van groot belang zijn voor de Utrechtse samenleving. De provincie heeft zich een betrouwbare partner getoond, door met het rijk een Bestuursakkoord af te sluiten met daarin een provinciale investering van bijna 100 miljoen euro. Verder lopen met inzet van eigen geld belangrijke initiatieven van de provincie die, als de voorgestelde korting wordt doorgezet, niet meer worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn:


-De investeringen in verbetering van Utrecht als Draaischijf van Nederland (185 miljoen euro provinciale bijdrage).
-Herstel van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie, aanleg van nieuwe recreatiegebieden, ontwikkeling van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, reconstructie Gelderse Vallei, aanpak van de verdroging (jaarlijkse bijdrage provincie Utrecht 25 miljoen euro).
-Stimulering van duurzaamheid, energiebesparende maatregelen en klimaatverandering (jaarlijkse investering 13 miljoen euro).
-Bestrijding van de wachtlijsten voor de jeugdzorg (jaarlijks 1,3 miljoen euro).

Gevolgen voor de Utrechtse economie
Eind februari presenteerde de provincie de bouwstenen voor een agenda met daarin maatregelen om versneld te investeren in de Utrechtse economie. Het voorgestelde pakket, dat is opgesteld op nadrukkelijk verzoek van het rijk, levert een investeringsimpuls op van circa 66 miljoen euro. Het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen zet, afhankelijk van de besluiten die het Kabinet nog moet nemen, ook de toekomst van deze Versnellingsagenda op het spel.