Senternovem

12-02-2009 | Workshop standaardisatie biobrandstoffen

Voor de verdere ontwikkeling van de biobrandstofmarkt zijn Europese standaarden een voorwaarde. Als onderdeel van het door de EU gefinancierde Biofuel Cities project (www.biofuel-cities.eu) organiseert het Nederlandse Normalisatie Instituut NEN een workshop over de behoefte naar standaardisatie voor biobrandstoffen. Deze workshop vindt plaats op 19 maart in Brussel in het CEN Management Center, aansluitend op het World Biofuels Markets congres.

Doel van de workshop is de mogelijkheid van Europese standaarden te onderzoeken voor "pure oils, residue fuels and biomass derivates", zoals:

- CWA "Hoog gehalte en alternatieve biodiesel mengsels voor wagenparken in de stad"

- CWA "Biogas voor transportdoeleinden".

CWA staat voor CEN Workshop Agreement, een op consensus gebaseerde overeenkomst beschikbaar voor de 30 leden van CEN (het Europese Comité voor Standaardisatie).

Tijdens de workshop zullen presentaties worden gegeven over drie praktijkproeven bij voertuigvloten met alternatieve brandstoffen. Tevens vindt discussie plaats over de problemen en oplossingen bij de inzet van biobrandstof.

Vlooteigenaren, bouwers van logistieke apparatuur en biobrandstofleveranciers worden uitgenodigd om een eerste aanzet te geven voor CEN standaarden of CEN CWA's ter ondersteuning van bijvoorbeeld vergunningverlening of garanties.

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

U kunt zich opgeven voor de workshop door een e-mail te sturen naar energy@nen.nl of te bellen met +31-15-2690323.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Programma workshop