Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Kindergemeenteraad op het gemeentehuis van Hoogezand-Sappemeer (persbericht 008, 2009)

Op 19 maart aanstaande organiseert de gemeente Hoogezand-Sappemeer in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek het project De Kindergemeenteraad. Aan dit project doen 48 leerlingen van basisscholen mee. Zij gaan zich een middag lang op het gemeentehuis bezig houden met lokale politiek. Zij doen dit door concrete plannen te bedenken in het kader van het thema spelen en vrije tijd. De gemeente heeft voor uitvoering van het beste plan een bedrag van 2000,- vrijgemaakt.

Doel en werkwijze

Het doel van het project De Kindergemeenteraad is kinderen meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voeren de leerlingen een gesprek met raadsleden, die iets vertellen over hun werk en hun standpunten geven over het thema `spelen en vrije tijd'. Deze confrontatie draagt ertoe bij dat de leerlingen hun project­ voorstellen om EUR 2000,- te besteden goed kunnen onderbouwen.

's Avonds zullen de leerlingen in de Kindergemeenteraadsvergadering de gemeenteraad adviseren over de besteding van dit bedrag. Het project dat met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen zal door de gemeente uitgevoerd worden.

Een unieke kans dus om als kind daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De `werkdag', inclusief raadsvergadering, duurt van 13.00 tot 19.30 uur. De Kindergemeenteraads-vergadering begint om 18.00 uur en wordt voorgezeten door wethouder C.J. Drost. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en de spannende discussie te volgen die moet leiden tot het beste project.

Wat is het IPP?

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. Zie ook www.publiek-politiek.nl .