Gemeente Zevenaar


11-03-2009: Dag van de Leerplicht

Zevenaarse leerlingen actief op Dag van de Leerplicht Op donderdag 19 maart is het de Dag van de Leerplicht. Dit jaar is het thema: School? Bekijk 'teens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. De Dag van de leerplicht is een initiatief van Het Ministerie van Onderwijs.

De eerste leerplichtwet is in 1900 tot stand gekomen om kinderen te beschermen tegen kinderarbeid.
Kinderen waren goedkope arbeidskrachten. De inkomsten uit hun werkzaamheden waren een noodzakelijke extra inkomstenbron voor de gezinnen in die tijd. De plicht in leerplicht was vooral op de ouders gericht. Voor kinderen was de leerplichtwet in 1900 vooral een uiting van het feit dat zij het recht hadden om te leren.

Dag van de Leerplicht!
In Nederland kan nu elk kind naar school. Het belang van onderwijs voor het kind zelf en de samenleving is zo groot dat de leerplicht nog steeds wordt gehandhaafd.
De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Er wordt stilgestaan bij het recht dat kinderen hebben om zich te ontwikkelen door onderwijs. Naar school gaan is niet alleen een plicht maar ook een recht. En voor bijna alle kinderen is naar school gaan ook gewoon leuk.

De gemeente Zevenaar sluit aan bij het landelijke thema omdat recht op goed onderwijs een belangrijke bijdrage kan bieden voor jeugdigen op een goed toekomstperspectief.
Om zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten op het primair, voortgezet hiervan bewust te maken zijn de scholen in de gemeente Zevenaar door wethouder Niko Wiendels uitgenodigd om deel te nemen aan de Dag van de Leerplicht. Voor de deelnemende scholen stelt de gemeente Zevenaar, net als vorig jaar, een deelnameprijs beschikbaar.

De basisscholen in de gemeente Zevenaar zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een Posteractie. De posters gemaakt door de Zevenaarse basisschoolleerlingen kunnen in de Burgerstraat van het gemeentehuis worden opgehangen.
Op het Liemers College, locatie Zonegge, gaan brugklassers met elkaar van donderdag 12 maart t/m woensdag 18 maart een battle aan om tijdens deze schoolweek Stipt op tijd te komen.
Op de Dag van Leerplicht, 19 maart, worden door wethouder Niko Wiendels de twee winnende klassen bekend gemaakt.

Leerplicht nu
De huidige Leerplichtwet waakt over het recht op onderwijs dat alle kinderen hebben. Vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden is er een volledige leerplicht. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. Deze kwalificatieplicht geldt sinds augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Manon Kummer, communicatieadviseur van de gemeente Zevenaar. Zij is bereikbaar via telefoonnummer (0316) 595 233.