Universiteit van Tilburg

11 maart 2009

Zorg in Europa: hoe ver gaat de markt?

Congres: Grensoverschrijdende ziekenhuiszorg

Steeds meer Nederlandse patiënten gaan de grens over voor een behandeling in het ziekenhuis. Ook zorgverzekeraars willen vaker de grens over. Maar over een Europese richtlijn voor de gezondheidszorg zijn de lidstaten van de Europese Unie het nog niet eens. Welke kant gaat het op met de grensoverschrijdende ziekenhuiszorg? In een congres aan de Universiteit van Tilburg op donderdag 19 maart zetten onderzoekers, beleidsmakers, zorgverzekeraars en zorgaanbieders de mogelijkheden en knelpunten op een rij.

Vrij verkeer van personen, goederen en diensten is steeds wijder verbreid binnen de Europese Unie, maar niet als het gaat om de gezondheidszorg. Behalve in enkele grensregio's is de zorg vooral een nationale onderneming. Maar daar lijkt verandering in te komen. Ziekenhuizen en zorggroepen zullen hun economische horizon steeds meer gaan verbreden. Wat zijn daarvoor de (wettelijke) mogelijkheden en knelpunten? Wat zijn de kansen en bedreigingen voor de zorg?

Op het congres Grensoverschrijdende ziekenhuiszorg aan de Universiteit van Tilburg schetst Jos Draijer, hoofd VWS bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU in Brussel, de ontwikkeling van een Europese richtlijn voor de zorg. De lidstaten zijn het nog niet eens over de gewenste verhouding tussen economisch georiënteerde interne marktregels en de gezondheidszorg. De Tilburgse hoogleraar Marcel Canoy laat zien hoe grensoverschrijdende zorg kan bijdragen aan een sterk en sociaal Europa. Leo Vandermeulen van kenniscentrum Prismant onthult hoeveel buitenlanders gebruik maken van de Nederlandse ziekenhuiszorg en waarom.

Zorgverzekeraars uit Nederland en België gaan in hun bijdragen in op gevolgen voor de zorginkoop: zo laat Dion van Bommel van Zorgverzekeraar CZ weten dat CZ graag de contracten met de Belgische ziekenhuizen willen uitbreiden en zelfs vrije tariefonderhandelingen voeren met ziekenhuizen. Zorgaanbieders uit Maastricht, Terneuzen en Gent verkennen samenwerking en concurrentie in Europa. Maar liefst 24.000 Nederlanders gaan voor hun zorg naar België, maar de instroom van België naar Nederland is vrijwel nihil, vertelt Paul Rademacher van ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen.

Voorzitter van het congres is Johan Polder, bijzonder hoogleraar Economische aspecten van gezondheid en zorg aan de UvT en tevens werkzaam bij het RIVM. De middagsessie wordt gemodereerd door Piet de Bekker, managing consultant bij adviesbureau Berenschot. Het congres wordt georganiseerd door Tranzo, wetenschappelijk centrum op het gebied van zorg en welzijn van de Universiteit van Tilburg, in samenwerking met de Vereniging voor Gezondheidseconomie.