Vrije Universiteit Amsterdam

Ontwerp van nieuwe histamine liganden


* Startdatum: 19-03-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Ontwerp van nieuwe histamine liganden


* Plaats: Aula


* Spreker: R.A. Smits


* Promotor: prof.dr. R. Leurs


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Rogier Smits ontwierp en voegde nieuwe chemische verbindingen samen die gebruikt kunnen worden om een nieuw eiwit te bestuderen. Deze nieuwe verbindingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen een aantal ontstekingsziekten.

Dit eiwit, de histamine H4 receptor (H4R), geeft signalen van buiten de cel door naar binnen de cel. Deze signaaloverdracht kan worden beïnvloed door chemische verbindingen, oftewel liganden. Deze liganden zijn noodzakelijk om de rol van de H4R in fysiologische processen te kunnen bestuderen.

Zo kan bekeken worden of deze nieuwe receptor een mogelijk doel is om ziekteprocessen mee te beïnvloeden. Smits maakt gebruik van een bestaand ligand (clozapine) dat aan zeer veel receptoren bindt. Door structurele veranderingen aan te brengen in clozapine is een nieuwe verbinding ontstaan die model heeft gestaan voor de ontwikkeling van een serie fragmenten (zeer kleine moleculen). Deze fragmenten zijn vervolgens ontwikkeld om voorkeur voor de H4R te hebben en zo zijn enkele nieuwe klassen verbindingen ontstaan die gebruikt kunnen worden voor onderzoek naar de rol van deze receptor.

Met deze nieuwe verbindingen toonde Smits in proefdiermodellen aan dat de H4R een rol speelt bij ontstekingsprocessen. Deze nieuwe verbindingen en de modellen kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen een aantal uiteenlopende ontstekingsziekten zoals astma, reuma en hooikoorts.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam