Gemeente Noordenveld

Veenhuizen voor Werelderfgoedlijst

Kandidaatstelling Veenhuizen voor Werelderfgoedlijst

Gepubliceerd op: 12 maart 2009

Op 19 maart om 11.15 uur vindt de officiële kandidaatstelling van Veenhuizen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO plaats. Suzanna Jansen is hierbij als speciale gast aanwezig. Zij heeft met haar boek `Het Pauperparadijs' Veenhuizen op een aansprekende manier bij een groot publiek onder de aandacht gebracht. Vervolgens geeft Eric van der Bilt van de Stichting het Drentse Landschap een toelichting op de argumenten op grond waarvan Veenhuizen wordt voorgedragen. Daarna wordt dit formele verzoek bekrachtigd door Margreeth de Boer als lid van de Raad van aanbeveling Veenhuizen. Het verzoek is verwoord in de position paper: "De tijd heeft Veenhuizen gemaakt....". Burgemeester Hans van der Laan van de gemeente Noordenveld en gedeputeerde Rein Munnniksma van de provincie Drenthe waarderen het zeer dat minister Plasterk van OC en W het verzoek om Veenhuizen op de Werelderfgoedlijst te plaatsen tijdens een bijeenkomst in perscentrum Nieuwspoort in ontvangst wil nemen. Zij pleiten voor het plaatsen van Veenhuizen op de "voorlopige lijst" die iedere tien jaar door de minister wordt geactualiseerd.

Burgemeester Hans van der Laan: "In de afgelopen jaren is het besef steeds meer gegroeid dat ook Veenhuizen een plaats op de Werelderfgoedlijst verdient. Veel Nederlanders kennen Veenhuizen als het gevangenisdorp in Drenthe waarin drie gevangenissen centraal staan. Veenhuizen is echter ook bekend vanwege het Landelijk Gevangenismuseum. Ooit was dit dorp een modelsamenleving om het armoedeprobleem in Nederland op te lossen. Weer anderen kennen Veenhuizen van de ongerepte natuur dichtbij, het Fochteloerveen, en de ruim 100 monumentale gebouwen. Met een vermelding op de Werelderfgoedlijst kunnen we onze doelstelling realiseren: het behouden van het unieke authentieke karakter van het dorp en haar omgeving, maar ook kan het een goede economische basis leggen. Alleen dan kunnen we de mogelijkheden die het koloniedorp biedt, optimaal benutten.

Gedeputeerde Rein Munniskma:"Veenhuizen is een unieke combinatie van een groot aantal gebouwen met één centrale uitstraling temidden van landschappen die er ook mogen wezen. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze verdienen een blijvende bescherming vanwege hun universele waarde en onvervangbaarheid. Veenhuizen is méér dan een dorp, het is ook cultureel erfgoed met een mondiale betekenis . De architectuur, de rechtlijnigheid van het landschap en de gevangenis vertellen, alleen al doordat ze nog in hun volle omvang aanwezig zijn, een compleet en fascinerend verhaal. Want dat is wat dit dorp werkelijk uniek maakt, de verbinding tussen een bijzonder stuk sociale geschiedenis van de Randstad en het Drentse platteland dat handen en voeten gekregen heeft in Veenhuizen. We hebben het over een gebied dat van een uitzonderlijke en veelomvattende betekenis is. Veenhuizen verdient het om te worden beschermd, goed te worden beheerd en als wij dat willen, het behoud ervan te stimuleren."