Gemeente Zoetermeer

Dag van de Leerplicht Zoetermeer

Wethouder Muijzers leidt scholierendebat

Op donderdag 19 maart is het de Dag van de Leerplicht. De gemeente Zoetermeer geeft deze dag een hele eigen invulling en maakt er een leerzame dag van voor scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs. Zoetermeer nodigt leerlingen uit in de raadszaal van het gemeentehuis om samen met wethouder Frans Muijzers en raadsleden het onderwijs in Nederland te vergelijken met dat in andere landen. Zo krijgen de leerlingen een andere kijk op school.

In de ochtend maken de kinderen van vier Zoetermeerse basisscholen kennis met onder andere onze zusterstad Jinotega in Nicaragua waar naar school gaan niet voor alle kinderen is weggelegd. Zoetermeer zet zich in om de situatie daar te veranderen. Leerlingen van de Dutch Academy for Performing Arts (DAPA) voeren toneelstukken op naar aanleiding waarvan de leerlingen discussiëren met een leerplichtambtenaar over het feit dat het recht op onderwijs niet overal ter wereld vanzelfsprekend is. Van te voren maken de leerlingen op school posters over het onderwerp. De meest bijzondere poster wordt beloond met een prijs.

Wethouder Frans Muijzers opent de middag, waarin leerlingen van het voortgezet onderwijs een Lagerhuisdiscussie voeren met elkaar een aantal raadsleden. De wethouder zal als voorzitter van het Lagerhuis optreden. Ook hier leiden leerlingen van het DAPA de discussie in met toneelspel.

De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Het doel van de dag is om zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten ervan bewust te maken dat naar school gaan niet alleen een plicht is, maar dat het vooral erg leuk kan zijn. Het thema is dit jaar: School? Bekijk t ...eens anders!. Meer informatie is te vinden op www.dagvandeleerplicht.nl.

Programma Dag van de Leerplicht Zoetermeer

9.15 uur Inloop, met zang Dutch Academy for Performing Arts (DAPA) 9.30 uur Opening ochtenddeel door leerplichtambtenaar Peter Ouwens Nagell
9.45 uur Opvoering DAPA en filmpje over onderwijs in andere landen 11.00 uur Prijsuitreiking posterwedstrijd
11.20 uur Afsluiting ochtenddeel door leerplichtambtenaar Peter Ouwens Nagell
13.45 uur Inloop middagdeel
14.15 uur Opening door wethouder Muijzers
14.20 uur Lagerhuisdiscussie
16.40 uur Prijsuitreiking winnaar debat en slotwoord wethouder Muijzers
16.55 uur Borrel