Gemeente Soest

.

Dag van de Leerplicht 2009

13 maart

19 maart 2009 is het de Dag van de Leerplicht

U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader Dag van de leerplicht

Op deze dag staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en bij het belang van het behalen van een diploma. In heel Nederland vinden op 19 maart acties plaats.

Het Ministerie van Onderwijs ondersteunt gemeenten en scholen bij de organisatie van acties. De kans is groot dat jongeren in Soest ook deelnemen aan een actie.

Het thema van dit jaar is: School? Bekijk `t... eens anders!

Want school is niet alleen een plicht, maar vooral een recht. Op school maak je vrienden en ontmoet je een eerste liefde. Wie herinnert zich niet de spannende schoolfeesten of die ene leuke leraar?

Om zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten op het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs hiervan bewust te maken, organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Van klein en intiem tot groots en meeslepend. Iedere gemeente vult de dag naar eigen inzicht in.

In de gemeente Soest bezoeken wethouder Lemmen en de leerplichtambtenaren 2 scholen in Soest en 1 school in Soesterberg. Door een positieve benadering van de leerlingen in de vorm van een toepasselijke attentie voor de `gelukkigen' benadrukken zij de kansen die je met scholing creëert.

Met het uitreiken van een boekenlegger aan het onderwijspersoneel worden de regels van de leerplichtwet nog eens onder de aandacht gebracht. Want met onder andere het tijdig signaleren van verzuim kan voortijdig schoolverlaten voorkomen worden.

Over de leerplicht

De eerste Leerplichtwet stamt uit 1900. De wet werd aangenomen om kinderen te beschermen tegen kinderarbeid. De plicht was dus vooral op ouders gericht. Tegenwoordig zijn alle kinderen van hun vijfde tot en met het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig.

Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is behaald met een havo-, vwo- of mbo2-diploma.

De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.