Gemeente Enschede

Leerplicht is een recht

Enschede doet mee aan landelijke Dag van de Leerplicht

Op donderdag 19 maart is het de Dag van de Leerplicht. Dit jaar is het thema: School? Bekijk 't...eens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Het Ministerie van Onderwijs ondersteunt gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van acties. Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook erg leuk. Om zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten op het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs hiervan bewust te maken, organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Ook Enschede sluit zich aan.

Zo ontvangen alle scholen in Enschede posters waar leerlingen en ouders attent worden gemaakt op die Dag van de Leerplicht. Een manier om herinnerd te worden aan waarom het belangrijk is dat ieder kind naar school gaat.
Onderwijswethouder Eric Helder gaat op de Dag van de Leerplicht op bezoek bij leerlingen en leraren van de school voor voortgezet onderwijs Bonhoeffer College, locatie Bruggertstraat. Hij gaat in gesprek met hen en kijkt naar de speciale opvang die de school verzorgt.

Scholen kunnen veel doen om verzuim te voorkomen. Het is belangrijk om contact te hebben met leerlingen en het verhaal achter spijbelen of vaak ziek zijn te kennen. School en gemeente slaan de handen ineen als leerlingen grote problemen kennen. De zorgcoördinator van de school en de leerplichtambtenaar onderzoeken samen met de jongeren en ouders wat nodig is om de school zo goed mogelijk te doorlopen. De leerplichtambtenaar ontvangt steeds meer meldingen van jongeren die vaak verzuimen. Deze meldingen worden steeds vroeger ontvangen. Daardoor kan de jongere vaker terug naar de eigen school en is minder vaak een overstap naar een andere school nodig. Uiteindelijk resulteert dit in minder schooluitvallers.

Voortdurend aandachtspunt
De leerplicht staat niet alleen op 19 maart in de schijnwerpers. De afdeling leerplicht van de gemeente is het hele jaar actief. De leerplichtambtenaar heeft een aantal belangrijke taken. Hij registreert het schoolverzuim en behandelt de verzuimmeldingen. Ook verleent hij vrijstellingen als een kind tijdelijk niet naar school kan en beoordeelt aanvragen voor extra verlof buiten de vakanties. Daarnaast heeft de leerplichtambtenaar een belangrijke taak in het voorlichten aan instanties zoals school, jeugdhulpverlening en politie over de plichten en mogelijkheden van de Leerplichtwet. Ook is de afdeling leerplicht bezig met het opsporen en begeleiden van jongeren van 18 tot 23 jaar die geen opleiding op MBO niveau 2, HAVO of VWO hebben afgerond. De afdeling leerplicht begeleidt deze jongeren in samenwerking met medewerkers van het Werkplein, het ROC van Twente en het ATC (arbeidstraining & coaching).

Eerder heeft Enschede ook al acties op de Dag van de Leerplicht uitgevoerd. Zo hebben leerlingen van basisscholen posters gemaakt en is de mooiste uitgekozen door de wethouder en een leerplichtambtenaar. Voor jongeren van het voortgezet onderwijs en MBO is een folder gemaakt die door medewerkers van de afdeling leerplicht aan de schooldeur is uitgedeeld en hebben de scholen een handboek gekregen waarin op overzichtelijke wijze de Leerplichtwet en de werkafspraken tussen school en leerplicht zijn toegelicht.

Geplaatst: 16 maart 2009.

16 maart 2009