Gemeente Helmond


School ? Bekijk 't......eens anders

Donderdag 19 maart is het de Dag van de Leerplicht. Dit jaar is het thema: School? Bekijk t .eens anders!

Tijdens de Dag van de Leerplicht wordt stil gestaan bij het feit dat jongeren in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Het Ministerie van Onderwijs ondersteunt gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van acties. School? Bekijk t . eens anders!
Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook leuk. Om zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten op het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs hiervan bewust te maken, organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Iedere gemeente vult de dag naar eigen inzicht in. De regiogemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren organiseren gezamenlijk een voorlichtingscampagne. Ouders c.q verzorgers van alle jongeren van 12 tot 18 jaar krijgen een folder met daarin de algemene richtlijnen voor vakantieverlof.

Lagerhuisdebat
Daarnaast is dit jaar gekozen voor het verzorgen van een voorlichtingsles in de vorm van een Lagerhuisdebat op een aantal scholen voor voortgezet onderwijs in de regio.
In Helmond zal onderwijswethouder Jos Boetzkes van 09.00 tot 10.00 uur deelnemen aan een Lagerhuisdebat in een klas 4 vwo van het Jan van Brabantcollege aan de Molenstraat.

Over de Dag van de Leerplicht
De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. De huidige Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. De kwalificatieplicht geldt vanaf 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.