Gemeente Borsele

Borselse gastdocenten tijdens leerplichtdag

Borselse basisschoolleerlingen krijgen tijdens de Dag van de Leerplicht op 19 maart les van bijzondere gastdocenten. Wethouders Marga Vermue, Jan Zandee en Mart de Bruijne en leerplichtambtenaar Bart van Leerdam staan die dag voor de klas. Zij besteden onder het motto 'School? Bekijk âtâ¦eens anders!â aandacht aan het recht van kinderen om naar school te gaan. Door kinderen op het belang van leerplicht te wijzen, kan schoolverzuim tegen worden gegaan. Het is voor de zesde achtereenvolgende keer dat de dag wordt gehouden.

De dag van de leerplicht is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en gemeenten. Met een aantal, vaak ludieke, acties willen leerplichtambtenaren aandacht vragen voor de Leerplichtwet. Deze is in 1900 ingevoerd om kinderen te beschermen tegen kinderarbeid. Tegenwoordig zijn er andere redenen om te spijbelen: een paar dagen eerder op vakantie, een dagje winkelen of gewoon een paar uurtjes spijbelen in plaats van in de klas te zitten.

Het lijkt onschuldig, maar het is en blijft spijbelen. Bovendien kan spijbelen ertoe leiden dat een leerling helemaal niet meer naar school gaat. En spijbelen is volgens de Leerplichtwet verboden. Iedereen tot achttien jaar moet namelijk (deeltijd) onderwijs volgen. Dit jaar is gekozen voor een andere insteek: De wet op de leerplicht waarborgt tegelijkertijd ook het recht op onderwijs voor kinderen. Dit recht is opgenomen in de rechten van het kind van de Verenigde Naties.