Gemeente Dalfsen

School? Bekijk 't... eens anders!

16-03-2009

19 maart 2009 is het de Dag van de Leerplicht. Op deze dag staan we stil bij het recht dat kinderen hebben om zich te ontwikkelen en het belang van een diploma.

School? Bekijk 't... eens anders!
Het thema van dit jaar is School? Bekijk `t... eens anders! School is dan wel verplicht, maar heeft veel leuke en goede kanten. Je krijgt de kans om je te ontwikkelen, om vrienden te ontmoeten en om later met een diploma een leuke baan te krijgen.

Volledige leerplicht en kwalificatieplicht
Tegenwoordig zijn alle kinderen van hun vijfde tot en met het schooljaar waarin ze zestien jaar
worden volledig leerplichtig.

Sinds 2007 geldt ook de kwalificatieplicht. Ditbetekent dat jongeren tot hun achttiende verjaardag naar school moeten tenzij zij een startkwalificatie hebben (mbo2-, HAVO-, of VWO-diploma).

Wat doet de leerplichtambtenaar
Bij regelmatig verzuim meldt de school dit aan de leerplichtambtenaar. Die onderneemt dan actie en gaat met jongeren en ouders in gesprek. Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand niet naar school gaat. De leerplichtambtenaar kan de jongeren en ouders ondersteunen en kent veel partners die afhankelijk van de situatie hulp kunnen bieden. Soms is het nodig dat de leerplichtambtenaar kiest voor een strafrechtelijke reactie.

Heeft u vragen over de leerplicht?
Neem dan gerust contact op met één van onze leerplichtambtenaren Lyann Ohms of Hanneke Maijers, telefoon: (0529) 48 83 88.

Meer informatie over dit onderwerp is ook terug te vinden op de volgende websites:
www.dalfsen.nl
www.minocw.nl/leerplicht