Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Oldenzaal, 16 maart 2009

Nr. 039

Acties door heel Nederland op de Dag van de Leerplicht

Dag van de Leerplicht 2009: School? Bekijk 't... eens anders!

Op donderdag 19 maart is de jaarlijkse Dag van de Leerplicht. Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Neder- land naar school mogen om zich te ontwikkelen. Leerplichtambtenaren brengen in het kader van de Dag van de Leerplicht posters naar alle basisscholen en reiken boekenleg- gers uit aan de mentoren in het voortgezet onderwijs. Waarom een Dag van de Leerplicht?
Het lijkt een vanzelfsprekendheid, maar het permanent onder de aandacht brengen van het recht op onderwijs is anno 2009 nog steeds nodig. Elk jaar verlaten 50.000 jongeren het onder- wijs zonder een diploma, zodat extra aandacht tijdens de dag van de leerplicht geen overbodige luxe is. De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats.

Leerplichtwet
In 1900 is de eerste Leerplichtwet aangenomen. De huidige Leer- plichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volle- dige leerplicht geldt kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaar- dag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.