Gemeente Oldebroek


School? Bekijk ´t ... eens anders!

Op donderdag 19 maart is het de Dag van de Leerplicht. Dit jaar is het thema: School? Bekijk ´t .... eens anders!

School? Bekijk ´t ... eens anders! Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook erg leuk. Om zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten op het primair onderwijs, voortgezet en middelbaar onderwijs hiervan bewust te maken, organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Van klein en intiem tot groots en meeslepend. Iedere gemeente vult de dag naar eigen inzicht in.

Over de Dag van de Leerplicht
De Landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de 6e keer plaats en is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De huidige Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze 16 jaar worden, volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

In 1900 is de eerste Leerplichtwet aangenomen. De wet moet kinderen beschermen tegen kinderarbeid. Vroeger moesten kinderen in fabrieken of op het land werken. Daardoor konden ze niet naar school. De leerplicht was vooral naar ouders gericht. Als zij hun kinderen toch lieten werken en niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. En dat is nu nog steeds zo!

Te laat komen op school, op het schoolplein blijven hangen als de les al is begonnen, spijbelen enzovoort: allemaal voorbeelden van zaken die niet mogen, het is ook bij wet verboden. Wie spijbelt, is strafbaar! De gemeente gaat er dan ook strenger op letten of iedereen wel naar school gaat. Dit gebeurt niet alleen op de Dag van de Leerplicht, maar ook ná 19 maart 2009! Door het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten wordt ook mogelijk crimineel gedrag bij leerlingen voorkomen. De Dag van de Leerplicht is speciaal bedoeld om dit bij iedereen onder de aandacht te brengen.

Om erop toe te zien dat de Leerplichtwet wordt nageleefd, heeft elke gemeente een leerplichtambtenaar in dienst. Leerplichtambtenaren zijn er niet alleen om overtreders van de Leerplichtwet vermanend op de vingers te tikken, maar ze vervullen ook een maatschappelijke zorgtaak. Ze beschikken daarvoor over een goed inlevingsvermogen, waarmee ze zich verplaatsen in de problemen van de schoolgaande jeugd. Soms zijn leerplichtambtenaren genoodzaakt de Officier van Justitie in te schakelen. Maar ze doen dit alleen als uiterst redmiddel. Het grootste gedeelte van de tijd zijn leerplichtambtenaren actief bezig een oplossing te vinden voor problemen die de schoolloopbaan van een leerling in gevaar kunnen brengen. Hoe weet een leerplichtambtenaar dat een leerling met een probleem zit? Spijbelgedrag is vaak een duidelijk signaal dat er iets aan de hand is met een leerling. De school meldt dit soort ongeoorloofd schoolverzuim aan de leerplichtambtenaar, waarna hij of zij gaat uitzoeken of er een ernstige reden achter het verzuim schuilt. De leerplichtambtenaar werkt nauw samen met allerlei organisaties die zich bekommeren over het welzijn van de jeugd, zodat er een goede oplossing wordt gevonden.

Alle scholen voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs waar de jongeren van de gemeente Oldebroek staan ingeschreven, zullen op de hoogte worden gebracht van de Dag van de Leerplicht op 19 maart 2009. Bij verzuim zullen de scholen aan de leerplichtambtenaar van de gemeente Oldebroek doorgeven wie zonder opgave van reden afwezig is. Daarop zal de leerplichtambtenaar actie ondernemen richting jongeren en hun ouders.

Voor meer informatie over de Dag van de Leerplicht kunt u terecht bij de leerplichtambtenaar van de gemeente Oldebroek, mevrouw Karin Meulendijks. Zij is dagelijks, behalve op woensdag, bereikbaar tot 14.30 uur via telefoonnummer (0525) 638249 en/of via e-mail: kmeulendijks@oldebroek.nl.