Gemeente Putten

Acties op Noord-Veluwe op Dag van de Leerplicht

Donderdag 19 maart 2009 is het de Dag van de Leerplicht. Dit jaar is het thema: "School?
Bekijk 't ⦠eens anders!" Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerÂkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Het ministerie van onderwijs ondersteunt gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van acties. Het Regionaal Bureau Leerlingzaken (RBL) van Regio Noord-Veluwe organiseert twee acties. Eén is gericht op het basisonderwijs en één op het voortgezet onderwijs. Beide acties worden georganiseerd in de regiogemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Putten en Zeewolde.

Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook erg leuk. Om zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten van het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs hiervan bewust te maken, organiseren gemeenten en scholen allerlei acties.

Basisonderwijs
Alle basisscholen krijgen een poster opgestuurd over de Dag van de Leerplicht. Ook krijgen alle leerlingen in groep 8 een stickervel van het RBL om hun agenda op te leuken. In elke gemeente wordt één basisschool bezocht door de wethouder van onderwijs en de leerplicht ambtenaar. In Putten zullen wethouder F.W. Fabriek en leerplichtambtenaar K. van Norden donderdag 19 maart om 10.45 uur groep 7 en 8 van BmdB Steenenkamer bezoeken. Zij gaan met de klas bespreken wat de leerplicht inhoudt. Ook zullen zij spreken over het recht om naar school te gaan; kinderen leren dat dit inderdaad niet 'gewoon' is en dat iedereen een diploma nodig heeft. De kinderen kunnen ook vragen stellen aan de wethouder en de leerplichtambtenaar.

Voortgezet onderwijs
Alle derde klassen van de scholen voor voortgezet onderwijs in het werkgebied van het RBL is gevraagd om na te denken over leerplicht en het recht om te leren. Alleen wel op een heel andere manier dan het basisonderwijs. De derde klassen hebben een poster over de Dag van de Leerplicht ontvangen. Deze poster had nog geen slogan. De derde klassen konden zelf een slogan bedenken en deze uiterlijk 16 maart 2009 indienen bij het RBL. Ze maken daarmee kans om een klassenuitje te winnen.

Kwalificatieplicht
De Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. De huidige Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden, volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.
In 1900 is de eerste Leerplichtwet aangenomen. De wet moet kinderen beschermen tegen kinderarbeid. Vroeger moesten kinderen in fabrieken of op het land werken. Daardoor konden ze niet naar school. De leerplicht was vooral op ouders gericht. Als zij hun kinderen toch lieten werken en niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. En dat is nu nog steeds zo.

---